Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото
Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото / Thinkstock/Getty Images
Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото
72273
Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото
  • Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото

Бенките, които имаме по рождение, са предвестници на най-тежкото злокачествено заболяване на кожата - меланома, и трябва да бъдат отстранени по оперативен път още в най-ранна детска възраст. Огромен рисков фактор, който на по-късен етап в живота може да причини рак на кожата, пък е слънчевото изгаряне на детската кожа, което води до появата на мехури. Това са най-новите схващания на медицината, разказа пред Дарик един от най-добрите дерматолози в България - д-р Антон Стоименов. В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът, който практикува в столичната Александровска болница, посъветва родителите да пазят децата си от жарките лъчи на слънцето през лятото. Дерматологът обаче уточни, че преди влиянието на ултравиолетовите лъчи, отговорна за появата на кожен рак се оказва генетичната ни предразположеност, която при всеки от нас е строго индивидуална.

При всеки човек в първите две десетилетия от живота се появяват няколко или повече бенки. Те се развиват на първо място вследствие на излагането на слънце, уточни д-р Стоименов. На тях трябва да обърнем внимание ако започнат да променят своята големина или форма, или пък да кървят. Има обаче и друг тип бенки, които се появяват преди раждането.

Вродените бенки - тези, които се появяват още от само раждане, са не само рисков фактор, но те се разглеждат като предвестници на меланома. Много е важно да се знае, че такива образувания, които могат да бъдат от най-миниатюрни до най-големи размери и доста притесняват родителите на малки деца, трябва да бъдат още в най-ранна възраст оперативно премахнати. Това е съвременното схващане за тези предвестници на това тежко заболяване", обясни д-р Стоименов.

Детската кожа е изключително чувствителна на ултравиолетови лъчи, а те от своя страна са основен причинител на кожен рак.

Внезапното слънчево изгаряне при малките деца - с появата на мехури или друга реакция върху кожата, е една от най-рисковите причини за по-късната поява на това сериозно заболяване", допълни д-р Стоименов.

Дерматологът добави, че има и други причинители на кожен рак. В такива могат да се превърнат рентгеновите лъчи, както и кожни изгаряния с различни химикали или с вряла вода. Според последните проучвания татуировките нямат вредно влияние върху кожата. При липса на стерилност на инструментите, с които се рисува по тялото обаче може да се стигне до инфекция с Хепатит B или C или с ХИВ.