Откриват нова астрономическа обсерватория на Шуменското плато
Откриват нова астрономическа обсерватория на Шуменското плато / снимка: БГНЕС, архив

Нова астрономическа обсерватория ще бъде открита официално на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника "Създатели на българската държава". Това съобщи проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.

Обсерваторията ще има два купола и ще разполага с два професионални телескопа - 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те ще бъдат свързани с компютърна техника, което ще позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията; до няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно, отбеляза Кюркчиева.

До обсерваторията, след заявки, ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни Кюркчиева. Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп - до 1,2 м, за което ще се работи в бъдеще.

Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк "Шуменско плато". На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка, допълниха от дирекцията на парка.