Определиха защитената територия на Централен Балкан
Определиха защитената територия на Централен Балкан / © ThinckStock/Getty Images

Правителството прие плана за управление на Национален парк „Централен Балкан".

С него се определя общата характеристика на защитената територия и компонентите й, функционалното зониране и режимите на територията, както и главните цели на управление.

С прилагането му ще се осигури опазването и поддържането на биологичното разнообразие на територията на Национален парк „Централен Балкан"', разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, на природните местообитания и видове с национална и международна консервационна значимост.

Мечки живеят на Витоша далеч от хората, садят им овошки за храна с европари

Ще се даде възможност и за извършване на научни, образователни и възстановителни дейности, както и условия за устойчиво ползване на природните ресурси в парка и за развитие на екотуризъма, което ще се отрази положително на благосъстоянието на населението в региона.

Вековните букови гори в парка „Централен Балкан" влизат в ЮНЕСКО

Планът е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на плановете за управление на защитените територии. Съобразен е със съвременните и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии.

Централен Балкан е една от най-ценните и най-големите защитени територии в Европа - втора категория според Международния съюз за защита на природата. В парка има девет строги резервата с обща площ 20 019 ха - Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна и Стара река. Първите четири от тях са част от Световната мрежа биосферни резервати по Програмата „Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Националният парк и осем от неговите резервати са в списъка на представителните защитени територии на ООН. В парка са представени 29 типа природни местообитания, от тях пет типа са приоритетни за опазване.

източник: БГНЕС