Ани Салич и Ники Дойнов
Ани Салич и Ники Дойнов / netinfo
Развлекателните продукции, българските сериали, новините и актуалните предавания на телевизията са изборът на зрителите на възраст 18-49 години
И през 2017 г. NOVA убедително запазва лидерската си позиция в българския телевизионен ефир. Чрез разнообразна и иновативна програмна схема телевизията продължава да предизвиква интереса на 21% повече активни зрители на възраст 18-49 години, в сравнение с втората по гледаемост телевизия - bTV. Още по-голямо е предимството на NOVA сред активното градско население на възраст 18-49 години – 30%, и сред по-младата аудитория на възраст 18-34, като делът на последните е с 41% по-висок.

дял от зрителите
netinfo

NOVA е безспорният лидер на българския телевизионен пазар, тъй като показва значително предимство в новините и актуалните предавания - с 18% повече са активните зрители (18-49 г.) от тези на bTV по същото време. Разликите в полза на NOVA сред активното градско население и по-младите зрители на възраст 18-34 години са дори по-големи, съответно 29% и 38%.

новини
netinfo

* Здравей, България, Новинарски блокове и Събуди се
 
В най-гледаното време през 2017 г. над една четвърт от активното население (18-49 г.) категорично избира развлекателните и риалити програми на NOVA, като зрителите от тази група са с 19% повече от тези на bTV по същото време. Разнообразните праймтайм предавания през годината отбелязват още по-убедителна преднина спрямо тези на втората по гледаемост телевизия сред активното градско население (18-49 г.) – 35%, и сред зрителите на възраст 18-34 години - 47%.

нова
netinfo

*Като две капки вода, BIG BROTHER: MOST WANTED, X Factor, VIP BROTHER 2017, Аз обичам България, Господари на ефира, Дом за всеки, Кошмари в кухнята, Мис Пепеляшка, Семейни войни, Черешката на тортата.

През 2017 г. най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания инвестира в създаването и промотирането на български филми, сериали и продукции на всички свои платформи, а изборът на активните зрители доказва, че тази стратегия е успешна не само за Нова Броудкастинг Груп, но и дава нова перспектива за развитие на целия пазар. С „Откраднат живот” и премиерата на другите мащабни кино, телевизионни и онлайн проекти, които се реализират с подкрепата на NOVA, медията успя да спечели трайно интересa на аудиторията, доказвайки че и в България могат да се създават качествени продукции, които по нищо не отстъпват на международните.

нова
netinfo

* Български сериали, излъчвани по NOVA: Откраднат живот, Ние, нашите и вашите, София - Ден и Нощ

Освен хитовия български медицински сериал, колекцията от интересни заглавия през годината се допълва от поредицата „Ние, нашите и вашите“ и минисериала „Воевода“, а през 2018 г. предстои премиерата на още два нови български сериала: „Полицаите от края на града“ и „Дяволското гърло“. На 8 януари е стартът на друга хитова българска продукция – „Дървото на живота“ от продуцентите на „Откраднат живот“. През изминалата година NOVA продължи да излъчва и първия български риалити сериал "София - Ден и Нощ“, а онлайн поредиците „Не така, брат”,  „Апартамент 404” и „Следвай ме“ спечелиха интереса на аудиторията в интернет. Някои от най-очакваните български заглавия в киносалоните през 2017 бяха осъществени именно с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп - „Бензин“, „Воевода“, „Вездесъщият“, а в края на годината своя кино дебют направи и един филм с романтичен поглед към 80-те -„Дъвка за балончета“.