Нов речник от Института за български език към БАН
Нов речник от Института за български език към БАН / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нов речник от Института за български език към БАН
53724
Нов речник от Института за български език към БАН
  • Нов речник от Института за български език към БАН

Терминологичен речник по обществено-политическите науки вече е на пазара. Той е дело на специалисти от Института за български език към БАН. Според тях изданието би било интересно както за ученици, студенти и преподаватели, така и за журналисти например. По думите на авторите на речника, в него има термини, свързани с историята на България, политиката, евроинтеграцията, както и термини от областта на правото и етиката.

Какво всъщност се крие зад съкращенията ЕТ и ООД, какво точно означава думата евроинтеграция, какво се има предвид, когато се каже "политическа метла". Отговори на тези и на други въпроси дава терминологичният речник по обществено-политически науки.

Авторът на идеята да има такъв Мария Попова казва: "Такива интересни термини ще намерите като Критска цивилизация. Коя е тя ще можете да прочетете по най-кратък начин. Също така: какво е министър без портфейл? Или - парламент и видовете парламенти. Защото ние знаем Народното събрание, знаем нашия парламент, обаче има различни видове парламенти и те имат различни названия".

От Института за български език към БАН планират следващия подобен речник да е по икономическа география, икономика и екология.