/ Sofia Photo Agency, архив
Незрящи студенти ще учат авторски театър в Софийския университет
93353
Незрящи студенти ще учат авторски театър в Софийския университет
  • Незрящи студенти ще учат авторски театър в Софийския университет
Двугодишна професионална квалификация "Авторски театър" в Софийския университет ще дава възможност на незрящите студенти да се докоснат до театралното изкуство.
 
За четири семестъра студентите  ще имат възможността да се докоснат до  всички професии в театъра, които в другите висши училища се учат като отделни специалности - актьорство, режисура, сценография. Това обяви режисьорът Николай Георгиев, който е и ръководител на специалността. 
 
По думите на Николай Георгиев специалността на Софийския университет ще помогне за решаване на проблемите, свързани с дискриминацията на незрящи студенти.
 
"Авторският театър е една малка революция в театралното образование. Специалността "Авторски театър" е единствена засега в Европа. Студентите в нея се обучават и в актьорско майсторство, и режисура, хореография, музика, всичко. Всеки един от тях би могъл да участва в театралното от различен аспект и в различен момент. Достатъчно е няколко завършили студента да колко хубаво им се работи заедно и да започнат да работят по проекти и да създадат още едно алтернативно театрално гнездо. Това е целта", обясни Георгиев.
 
"Нашите студенти получават диплома от Софийския университет. Това не е школа или курс, това е действително образование, с всичко, което университетът предполага", уточни той.
 
В рамките на проекта "Театрално образование без граници" 30 зрящи и 30 незрящи студенти, както и 10 актьора  се затвориха за 24 часа в театър-лаборатория "Алма Алтер".