Наши спелеолози откриха пещера с дълбочина над 1000 метра в Албания
Наши спелеолози откриха пещера с дълбочина над 1000 метра в Албания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Наши спелеолози откриха пещера с дълбочина над 1000 метра в Албания
45987
Наши спелеолози откриха пещера с дълбочина над 1000 метра в Албания
  • Наши спелеолози откриха пещера с дълбочина над 1000 метра в Албания

Български екип от спелеолози успя да открие пещера, дълбока над 1000 метра. Това се случва за първи път от 18 години насам. Досега най-дълбоката пещера, откривана от българи, е с дълбочина -610 метра. Пещерата "Ру" се намира в Албания, а екипът, работил по откриването, е съставен от 18 българи и няколко чужденци.

Националната пещерна експедиция с международно участие „Радоина 2011" е може би една от най-успешните в историята на българската спелеология. Екипът тръгва за Албания с над тон и половина екипировка, но въпреки подготовката по време на работата няколко души остават блокирани 4 часа под земята, заради наводнение. Работата по пещерата ще продължи през лятото на идната година.

„Пещерата стана втора по дълбочина в Албания и има възможност да стане най-дълбоката пещера в Албания. Досега най-дълбоката откривана пещера от българи е -610 м. Пак се намира в Албания, но в друг масив. От 92 г. има български изследователски проучвания в страната. Догодина ще изместим с около 20 дни експедицията напред и ще заминем на 20 август. Имаме вече насрочени дати. В зависимост от това с какво ще разполагаме като финансови средства и възможности, експедицията може да бъде пак 15-20 дни или 1 месец", каза Енчо Енчев, ръководител на експедицията.

На 20 октомври стартира още една българска експедиция. Група от петима български, един гръцки и шестима китайски спелеолози ще отпътуват за планината Гао линг шан, Китай, където ще изследват природата и подземните обекти.