Над 25 000 души публика събраха кукерите в Перник
Над 25 000 души публика събраха кукерите в Перник / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Рекорден брой зрители събра фестивалът на маскарадните игри в Перник. Това е първият ден от шествията на 17-тия Международен фестивал, който се провежда под патронажа на Министерството на културата.

По данни на органите на реда дефилето се наблюдава от над 25 000 души. Няма нарушения на реда и инциденти. Дефилира ли са вече 25 групи от общо 43 в рамките на конкурсната програма.

Танцът на кукерите, наричани още "старци", предшества започващата през пролетта земеделска работа. Те играят от Месопустна до Сиропустна неделя. Съществуват две формации - белогащи - с бели дрехи и звънци на кръста и баджаци - с кожи кози и хлопки. Група на Боримечката от Карлово пресъздаде моменти от Априлското въстание, а сурвакари от Радомирско и Пернишко показаха обичая "сватба".

Индийски танци от гр. Газиабад бяха играни за първи път в Перник. С маски "Мердулес", върху които има символи на антични култове на Средиземноморието, се представиха гости от остров Сардиния.

 

Дефилираха и групи от Северна Ирландия, Черна гора, Сърбия и др.

Седемчленно жури, с председател доц. Георг Краев, оценява представянето на групите. За първи път в журито е включен и сурвакар. Той е ветеран от брезнишкото село Габров дол. В конкурсната програма участват само български групи. Наградният фонд е 10 000 лв.