Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013
Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013 / снимка: DarikNews.bg, Светлана Петрова
Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013
62789
Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013
  • Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013

Повече от 200 кукери участваха в ХІ-я Национален фестивал в силистренското село Калипетрово на Тодоровден. Девет групи от страната показаха автентични обреди, свързани с труда на хората и надеждата им за плодородие.

Четиригодишната Даниела Радева от с. Кайнарджа и 7-годишният Христо Добрев от Калипетрово получиха отличие за най-малки участници във фестивала, съобщи председателката на журито и музикален етнолог Людмила Григорова.

За автентичност наградата отиде при кукерите от сливенското село Глушник, а за обред - при кукерите от село Пъдарево, община Котел. С първа награда за обреден танц бяха отличени кукерите от селото домакин - Калипетрово.

Специалната награда на кметството получи групата от провадийското село Добрина. А със специалната награда на кмета на Силистра Юлиян Найденов бяха отличени кукерите от с. Проф. Иширково.

Повече за съвременната интерпретация на обичая разказаха някои от участниците.

Над 200 кукери участваха в Националния фестивал  Калипетрово 2013
netinfo

„Обличането на един кукер продължава 2 часа. Всеки елемент от облеклото се шие на ръка", разказа представител на иширковските кукери. „Момчетата сами си изработват маските, украсяват ги с каквото решат, но спазват формата и материалите са естествени", допълват от кв. „Макак" до Шумен. „Около 80 кг тежи коланът от чанове и звънци", добавя кукер от Сливенско. „Цял ден се обикаля селото, за да се гони злото. В края на деня се събираме на площада и играем кукерско хоро", разказва за традицията в Добруджа младеж от Калипетрово.

Фестивалът в с. Калипетрово се провежда от 1978 г. Според етнографа Донка Съботинова в много селища от Крайдунавска Добруджа обичаят кукери е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19 век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. Един век по-късно в групите започват да участват и жени.

Над 200 кукери участваха в Националния фестивал  Калипетрово 2013
netinfo