Морфов към Данаилов: “Убивате българския театър!”
Морфов към Данаилов: “Убивате българския театър!” / netinfo

Режисьорът Александър Морфов беше човекът, който фокусира върху себе си голямо внимание на церемонията по раздаването на наградите “Аскеер”. Най-престижните театрални отличия бяха връчени късно снощи в Театъра на Българската армия. Докато получаваше наградата си за режисура за спектакъла „Дон Жуан” Морфов реши да се обърне към министъра на културата Стефан Данаилов, който също присъства на церемонията.

Първоначално Морфов разказа как преди няколко дни прочел в един вестник, че най-гледаният български филм за последните 15 години е имал само около 7000 зрители!!! Трябва да има някакъв приоритет, да се знае кое всъщност е главното в българското изкуство, обърна се режисьорът към Стефан Данаилов. Едно единствено е изкуството, което има най-много публика в тази държава и това е театърът, посочи Морфов. В София няма театрални спектакли с по-малко от 30 000 зрители на сезон, аргументира се режисьорът и добави: Вие убивате българския дух, убивате българския театър, затваряте го, вкарвате го в някакви глухи линии. Моля ви, направете нещо, завърши Морфов.

На режисьора му се наложи да излезе още веднъж на сцената на Театъра на Българската армия, за да получи Аскеера за най-добро представление, присъден на “Дон Жуан”. Рени Врангова, която също участва в хитовия спектакъл на Народния театър, взе награда в категорията “поддържаща женска роля”. “Дон Жуан” имаше номинации в общо седем категории.

Три награди “Аскеер” получи и спектакълът на Маргарита Младенова “Мъртвешки танц”. За ролята си в него Владимир Пенев взе “Аскеер” за най-добър актьор, като пребори Деян Донков и Мариус Куркински, а Светлана Янчева спечели в категорията „водеща женска роля”.

Татяна Лолова е носителката на тазгодишния почетен “Аскеер”. Докато получаваше статуетката с усмивка тя призна, че е очаквала по-скоро награда за изгряваща звезда, отколкото за цялостно творчество. Голямата ни актриса посвети отличието на режисьора Гриша Островки.

За първи път беше връчен и “Аскеер” за принос към българския и европейския театър. Той е за Димитър Гочев, който от години живее и работи в Германия.

17-тата церемония по раздаването на наградите “Аскеер” премина под мотото “Дързост и суета”, 17-ти сезон. Режисьор на спектакъла, в който тази година имаше много латино ритми, беше Влади Люцканов.

Какво точно каза Александър Морфов по време на церемонията и с какви думи Татяна Лолова се обърна към публиката след като получи „Аскеер” за цялостно творчество можете да чуете в звуковия файл.