МОН предприема мерки за борбата с корупцията в образованието
МОН предприема мерки за борбата с корупцията в образованието / netinfo
Изготвянето на регистър на дипломите, които се издават от висшите учебни заведения, е една от мерките, които Министерството на образованието и науката (МОН) ще предприеме, за да прекрати корупционните практики, но за това ще е необходимо повече време. Това заяви министър Даниел Вълчев по повод критиките в сферата на образованието в доклада на Европейската комисия.

Според Даниел Вълчев корупционните практики са предимно във висшите училища, но не само. Те могат да бъдат открити и под формата на частните уроци. Просветното министерство ще следи дали учителите декларират тази си дейност, но това ще стане едва в началото на следващата учебна година. Ето какво обясни Вълчев:

Когато правим проверка на съответния директор, ще се види дали учителите са подали съответните декларации. Ако има сигнал за противното, съответно ще бъде изрично проверявано.

Въпросът е как ще разбере дали учител, който не е подал такава декларация, дава частни уроци?

По съшия начин, по който се разбира за всички останали случаи на деклариране. Как се разбира, че има или няма конфликт на интереси?! Декларираш, че нямаш конфликт на интереси, но ако се установи, че имаш, носиш отговорност. Така е и в този случай.

На въпрос дали с това корупционните практики в областта на образованието ще бъдат прекратени Вълчев отговори: „Ако идеята ви е дали в оставащите няколко месеца до края на мандата ще успеем да решим всички въпроси на корупцията в България, според няма да успеем. Но въпросът е дали правим усилия. Според мен в областта на образованието правим сериозни усилия и мисля, че това трябва да бъде оценено по достойнство”.