Младежи спасиха куче и станаха герои във фейсбук
Младежи спасиха куче и станаха герои във фейсбук / Снимка: Фейсбук

Истинска история как младежи спасиха куче от ледения капан на езерото в Южния парк в София обиколи светкавично социалните мрежи и трогна стотици хора. Случката разказа фотографът Васил Копчев в профила си във фейсбук и за часове мрежата "прегря" - публикацията му със снимки от спасителната акция бе споделена от близо 5000 души и събра хиляди коментари само за няколко часа, пише в. „Труд".

Копчев разказа как, докато се разхождали в парка с детето, той и жена му станали свидетели на трогателната случка.

Мъжът видял отдалеч как момче си събува обувките и чорапите и тръгва да стъпва по повърхността на заледеното езеро. Васил първо си помислил, че тийнейджърът ще прави "някоя магария", но видял в средата на езерото бяло улично куче, което се държи странно. Приближил се и се загледал - пак там ледът се е пропукал - друго куче е пропаднало в мразовитите води и не може да излезе.

Група младежи спрели видимо с план да помогнат на животното. След кратко съвещание момчетата излъчили най-лекия от групата. Младежът се събул и запълзял внимателно на четири крака по леда с клон в ръка, за да издърпа загазилото четириного.

Васил успял да щракне спасителната операция в развитие, докато и кучето, и неговият герой стъпили невредими на твърда земя. Васил не успял да настигне момчетата, за да ги поздрави, затова го направи във фейсбук. И изрази надежда, че свестните деца няма да избягат от България.

Хиляди хора призоваха момчетата - герои от случката, да бъдат намерени и наградени за смелата им и човешка постъпка - ако не с друго, поне с грамота.