За какво се сещате, когато чуете хранително разстройство? Може би си представяте някой дебел американец или пък снимка на някое момиче, което изглежда ужасяващо. Но всъщност хранителните разстройства са повече и много по-сложни.

Хранителните разстройства са психични заболявания, които се проявяват с абнормално хранене, което може да повлияе на физическото и психическото здраве на човек.

Може, без да подозирате, някой ваш близък да страда от хранително разстройство или пък даже самите вие, но да не го осъзнавате.

Живот в килограми и грамове

Информирайки се, можете да подобрите техния, както и своя живот.

Има няколко мита, свързани с хранителните разстройства.

Показва ли външният вид хранителното разтройство?

Да започнем от факта, че не може да познаете дали някой има хранително разстройство просто от начина, по който изглежда даден човек.

Анорексията и булимията са генетични болести

Малкото случаи, които се показват са наистина драстични, което изкривява представата на хората за начина, по който един човек изглежда в такова състояние.

И хора с анорексия и хора с булимия могат да изглеждат като вас.

Снимките на модели

Друг мит е, че ретушираните снимки на красиви модели в медиите предизвикват хранителните разстройства.

Съобщенията в медиите могат да повлияят само на представите за красота на човек. Хранителните разстройства са биологични, генетични и с психологически основи.  Не заради моделите на "Виктория сикрет" някой момичета страдат от анорексия.

Болестта в името на красотата, която убива млади момичета

Също така е важно да се знае, че далеч не само анорексията застрашава живота. Всъщност хранителните разстройства като цяло имат един от най-високите проценти на смъртност от всички психически заболявания.

Д-р Емилова: По -добре по пълни, но по-здрави, отколкото слаби, но много болни

Хранителните разстройства се лекуват

Трябва да знаем, че хранителните разстройства са нещо, което се лекува. Може да е трудно, може да отнема време, но спокойно човек може да се отърве от заболяването си и да живее много по-качествен и лек живот.