Международен ден на влажните зони
Международен ден на влажните зони / netinfo

Едва 0,1 % от територията на страната ни заемат естествените влажни зони, което обхваща 11 000 хектара. Защитата на влажните зони сега добива особено голямо значение, с цел опазване огромното биоразнообразие, което се крие в тях.

В началото на 20 век в България е имало около 200 000 хектара езера и блата в естествено състояние. Мащабните пресушавания започват в началото на 20-те години със Стралджанското езеро, а в края на 30-те години е пресушено Карабогазкото блато. След Втората световна война са пресушени почти всички блата по Дунава с изключение на Сребърна, Малък Преславец и Гарван. Мандренското, Рабишкото и Баташкото езера са превърнати в язовири. Долните и средни течения на по-големите реки са обхванати в диги, извършени са корекции на речните корита.

Първата влажна зона, поставена под закрилата на закона за защита на природата, е “Ропотамо”, обявена през 1940 г. за резерват. Съществено значение за опазване на влажните зони в България има присъединяването й към Рамсарската конвенция и Конвенцията за световното културно и природно наследство, под чиято закрила се намират 4 български влажни зони. За опазването на влажните зони у нас с ценната помощ на френското правителство през 1992-1993г е разработен Национален план за опазване на влажните зони в България.

За защитени природни обекти у нас с особено значение за опазването на водолюбивите птици и други растения и животни са обявени 9 резервата, 6 природни забележителности и 10 защитени местности.

Влажни зони с международно значение са езерото “Сребърна”, Дуранкулак, Шабла и Бургаските езера. В езерата, блатата и устията на реки се съхраняват природни и биологични ресурси като риба, миди, раци, тръстика, лечебна кал, сол и др.

Само в Пазарджишка област защитените зони по отношение на водолюбивите птици са 16 /в това число язовири, водоеми, рибарници и микроязовири/. А установените на територията на областта световно – застрашени водоплаващи птици са малък корморан, зимуващ по река Марица и близките до нея водоеми и белоока потапница, гнездяща в рибарниците край Звъничево.