Кукери събраха хиляди публика в Разлог
Кукери събраха хиляди публика в Разлог / снимка: Дарик - Благоевград

Над 120 кукери и 530 младежи и девойки, облечени в народни носии, се включиха в тазгодишното издание на новогодишния кукерски фестивал „Старчевата” в Разлог.

Традиционното хоро поведе градоначалникът Любен Татарски.

Атрактивното събитие събра на централния площад стотици жители и гости на Разлог, които се наслаждаваха на кукерските танци под автентичните звуци на тъпани и зурни.

Най-малките участници във фестивала тази година бяха 11-месечната Никол Семерджиева от кв. „Христо Ботев” и едногодишният кукер Атанас Хаджиев от кв. „Св. Св. Кирил и Методий”.

Кукерите, наричани още бабугери, по стар обичай излизат в периода между Месни и Сирни Заговезни в Източна България и между Коледа и Богоявление в Западна България. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оране, сеитба и други. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните.

Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая, на селския мегдан, кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци. Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е „царят”. Обикновено се избира най-личният стопанин, с първо мъжко дете или баща на близнаци, за да бъде плодородна годината. За „царя” може да бъде сложена трапеза на селския мегдан, на която той хапва три залъка, отпива вино и нарича за здраве, берекет и плодовитост.

Подобни карнавални маски съществуват в Италия на остров Сардиния. "Италианските кукери" носят черни маски от дърво, чанове на пояса и кожуси. Много близък ритуал се празнува и в Кантабрия, Испания. Казва се Виханера, а "испанските кукери" се казват зарамакос. Празнува се през първата неделя от новата година.