Кукери от 2 до 81 години на Кукерландия в Ямбол
Кукери от 2 до 81 години на Кукерландия в Ямбол / снимкa: Sofia Photo Agency

На 2 години е най-малкият участник в Маскарадия фестивал „Кукерландия – Ямбол 2009”. Той е от кукерската група при читалище „Просвета” в ямболското село Чарган. Най-възрастният кукер е 81-годишният Георги Любенов от Кукерско сдружение „Кукерски състав” от селата Александрово, Осетиново и Манолово, община Павел баня, област Стара Загора. Това показват предварителните заявки на съставите, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.

 

В Маскарадния фестивал участват близо 40 групи от цялата страна – кукери, джамали, бабугери, старци, бразаи и други, които представят специфичния за региона празник на маскираните игри и показват характерните за местната традиция словесен, музикален и пластичен диалект, типични персонажи, традиционни маски и облекло. Представянето става в две категории: детски – с участници до 14-годишна възраст и големи. Участват и гости от Словения, Турция и Македония.

 

За първи път тази година преди официалното откриване на фестивала кукерите дефилираха в седем ямболски квартала.  

 

Специални гости на Кукерландия са Пиер Жулиен – председател на Националната асоциация на Франция за традиционна култура и координатор на международния проект „Маски и маскаради – многоликият образ на Европа” и Мишел Ревелар – вицепрезидент на Висшия съвет по етнология към министерство на културата на Белгия.

 

Очаква се от следващата година Кукерландия да е с фиксирана дата на провеждане – последната събота на месец февруари, допълват от пресцентъра. 

 

 

Над 10 000 хлопки, звънци и хлопатари ще огласят Ямбол на 28 февруари по време на тазгодишното издание на Маскараден фестивал „Кукерландия - Ямбол 2009”, съобщиха от общината. Новото в тазгодишното издание са увеличеният награден фонд – от 2500 на 4000 лв., включването на допълнителни награди – за най-млад и най-възрастен участник.