Кръщават улица и булевард на Франсоа Митеран
Кръщават улица и булевард на Франсоа Митеран / netinfo

Софийска улица и пловдивски площад ще носят името на бившия френски президент Франсоа Митеран. Това съобщи френския посланик в София Етиен дьо Понсен на специална пресконференция по повод предстоящото отбелязване на 20-годишнината от визитата на Франсоа Митеран в България. „Може би тогава, за пръв път от 50 години, в страната ви е имало свободен диалог", заяви френският посланик.

На 19 януари 1989 година Франсоа Митеран кани на закуска във френската резиденция в София български интелектуалци, сред които е и бъдещия президент Жельо Желев. „Това е най-известната закуска в българската история", заяви Етиен дьо Понсен като подчерта, че това събитие я е променило:

„Днес сте една млада, жива демокрация, член на европейското семейство, което тогава е било просто немислимо. Целта на това честване е да си вдигнем носа от личните проблеми и ежедневието и да видим невероятния път, извървян от нова Европа."

За пръв път по време на честванията на годишнината от визитата на Франсоа Митеран в София във френската резиденция ще има седмица на отворените врати. Ще бъде представена и книга, в която са събрани спомените на участниците в това първо посещение на френски държавен глава у нас. Тя се казва „По стъпките на свободата" и съдържа снимки от визитата на Франсоа Митеран в София и Пловдив на 18 и 19 януари 1989 година.