/ Красена Ангелова
„Кръг на живота” в „Темата на NOVA“

Пациент и лекар празнуват живота – от операционната маса до златните медали. Тази събота в „Темата на NOVA” журналистът Цвета Гагарова и операторите Емил Александров и Георги Найденов ще заведат зрителите до Лисабон и ще разкажат историите на хора, които са прескочили непреодолими препятствия.

Не само са се изправили на крака след трансплантации на органи, но вече тичат, плуват, състезават се и стават шампиони. А накрая се събират в кръг, хващат се за ръце и празнуват живота.

В същото време близо 840 души у нас продължават да чакат животоспасяващ орган. Чакат някой друг да им дари част от себе си и да получат шанс да оцелеят. За разлика от останалите европейски страни обаче България все още е в дъното на класациите по направени трансплантации и от десетилетия не успява да пребори системната липса на животоспасяващи органи. Въпреки обещанията – у нас все още не се правят и белодробни трансплантации.

Каква е причината за забавянето? Как със собствени сили – с победи и титли, трансплантираните се борят за каузата на донорството? И къде се крие надеждата за чакащите пациенти?

Гледайте „Кръг на живота” в „Темата на NOVA“ на 14 септември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня