Деница Суруджийска
Деница Суруджийска / NOVA
Не пропускайте тази събота след централната емисия новини
Защо безводието обхваща все повече райони на страната и как гората може да спаси водата? Отговорите – в „Темата на NOVA", която се завръща в ефира за новия есенен сезон. В първия епизод тази събота журналистът Деница Суруджийска и операторът Николай Кънчев тръгват – не по пътя на водата, а срещу течението. За да проверят откъде продължават да извират проблемите с водите.

Оказва се, че в момента шест отделни министерства отговарят за водите. Но вече няколко десетилетия не е правена цялостна проверка и инвентаризация на напоителните мрежи по данни на земеделското министерство. От ВиК дружествата все още търсят течове и пробойни в системата си, въпреки че често няма средства или техническа възможност за спешен ремонт. Докато хиляди хора всекидневно бедстват.

Кореспондентите на NOVA Мартин Георгиев и Пламен Иванов проследяват неволите на протестиращите в най-критичните райони, засегнати от безводието. Как и защо поговорката „Вода газим, жадни ходим” вече се сбъдва в десетки села и градове у нас? И възможно ли е решението на проблемите да е доста по-лесно, отколкото предполагаме?

Гледайте „Капка по капка” в „Темата на NOVA“ на 7 септември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа. В есенния сезон на документалната рубрика очаквайте нови ексклузивни разследвания и вълнуващи истории от журналистите на NOVA.