Как се изработва килим по древна технология
Как се изработва килим по древна технология / снимка: DarikNews.bg

10 майсторки от цялата страна изработват плъстени килими по древна технология в Стария Пловдив. Събитието е основен акцент в Панаира на занаятите, който се провежда по време на празниците в Стария град и започна в специални шатри край Лапидариума, съобщи за Дарик Тони Симидчиева от Регоионалната занаятчийска камара.

Пленерът по плъстене преминава в две направления. Първо се работи по архивни снимки на килими, а след това участничките имат свобода на избора за изработка на изделия от вълна, в който могат да вложат своите идеи и творчество. Специално жури ще оценява майсторките, а сътворените от тях килими ще бъдат предоставени на Етнографския музей в Пловдив.

Провежда се и майсторски клас по плъстене, а децата могат да научат повече за плъстите в разкритите за тях работилници.

Изработването на плъстени изделия е най-древната технология за производство на текстил, още преди да са измислени тъкачните станове, преждите, инструментите за тъкане и плетене. От животинската вълна навремето правели постелки, завивки, дрехи, използвали я и в жилищата. Материалът притежава много добри изолационни качества.

Вълната може да бъде не овча, но и от лама, камили, дори и от някои породи къдрави кучета, каза Мариета Недкова, която възражда в страната ни стария занаят.

За първи път тази година в Панаира на занаятите е обособен и сектор за храни. Там може да се види как се прави мед, да опитате домашна лютеница, мезета от месо или просто да поръсите коматче вкусен хляб с шарена сол. Жаждата по стръмните калдъръмени улички можете да утолите с глътка ароматен чай.

За първи път имате възможност да вкусите подправка с вековна история, която носи името гюлбюл. Това е суха смес от розмарин, мента и магданоз. Приготвял се от знахарите преди Освобождението, но днес се завръща в българската кухня и съвременните вкусове, разказа Николина Тевекелева - жената, която открила случайно рецептата.