Истории от българската общност в Сао Пауло
Истории от българската общност в Сао Пауло / Darikradio.bg, Михаил Дюзев

Годишна стипендия за български и бразилски студенти в престижния американски университет „Станфод" е учредил предприемачът Илко Минев. Това съобщи той по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с българската общност в Сао Пауло. Стипендията е на името на фамилията Минев и е за специалността „Публична Администрация" в Калифорнийския университет.

Илко Минев бяга от социалистическа България през 1972 година през Италия и Белгия за Бразилия. Започва работа в град Манао и впоследствие успява да развие собствен бизнес в сърцето на Амазонка.

Две компании развива той - едната е верига супермаркети, а другата е за търговия с газ за бита.

"Давам работа на 3000 души", каза пред Дарик Минев и допълни, че заради икономическата рецесия в Бразилия е намалил почти двойно работниците си. В момента бизнесът се управлява от фамилията му, а той пише книги и помага с дарения на различни културни институции в България, включително и Софийския университет.

Стипендията Станфод е записана на негово име и всеки българин или бразилец, който учи публична администрация там, може да се възползва от годишните средства, дарени от Илко Минев.

Плевнелиев: Откриваме нов хоризонт за сътрудничество с Бразилия

На срещата с президента бяха над 50 българи от различни поколения емигранти, но сред тях се открои основателят на българската общност в Сао Пауло Жорже Косиков. 20 години от създаването й в града се отбелязват тази година, а Косиков е издал и за първи път на български език книгата си „Имиграцията в Бразилия - бесарабски българи и гагаузи". Той подари екземпляр от нея на Росен Плевнелиев.

Косиков е юрист, бразилски гражданин, потомък на бесарабски българин.

Книгата представлява интересно изследване за различни фамилии бесарабски българи и гагаузи, преселили се в Бразилия през втората половина на 20-те години на миналия век.

Косиков има още две книги на португалски език, в които разказва за над 140 фамилии бесарабски българи и гагаузи в региона на Сао Пауло.

На срещата бяха и малките 12-годишни Фелипе и София, които учат в българското неделно училище в града. Двамата рецитираха "Аз съм българче" пред президента.

Бащата на Фелипе е музикант. От 20 години е в Бразилия и свири в Симфоничния оркестър на Сао Пауло.

Културният и образователният център в града е основан през 2009 г. под формата на курс и обучение на български език. През учебната 2015-2016 г. в училището се обучават 44 ученици, включително дистанционно и с консултации.

В българското неделно училище в Сао Пауло се изучава български език, история, традиции, фолклор.

Росен Плевнелиев съобщи, че бразилският президент Дилма Русеф е готова да посети отново България, а делегация на министерско ниво се очаква преди това в София.

По време на третия ден от посещението си президентът ще открие втори съвместен бизнес форум. След това Росен Плевнелиев и водената от него делегация заминават на посещение в Аржентина.