Плевнелиев: Откриваме нов хоризонт за сътрудничество с Бразилия
Плевнелиев: Откриваме нов хоризонт за сътрудничество с Бразилия / снимка: Михаил Дюзев

С най-висшето държавно отличие на Бразилия беше удостоен президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Южна Америка. Най-високата степен на ордена на Южния кръст беше връчена от президента на Бразилия Дилма Русеф за принос в развитието на приятелските отношения.

"Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството", каза президентът Росен Плевнилиев на срещата с дипломатическия корпус в посолството ни в бразилската столица. Там присъстваха още представители на българската общност, почетните консули на България в Рио де Жанейро, Бело Оризонте, Флорианополис.

Домакин на срещата беше посланик Валери Йотов.

"История на Балканите е история на конфликти, но днес регионът е пример за подражание, а България е горд член на ЕС. Това е проект за мир, който изисква високо равнище на сътрудничество и интеграция между различни нации, които да направят невъзможен бъдещ конфликт", каза президентът Плевниелив.

Плевнелиев: България може да бъде вход на Бразилия към ЕС

Днес България е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в Евросъюза, но и в целия свят, допълни държавният глава.

"За България Бразилия е най-големият пазар в Латинска Америка и днес откриваме нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество", посочи още Плевнелиев, като открои предимствата на страната ни в редица области.

На втория ден от официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще насърчи контактите между бизнеса от двете страни на съвместен бизнес форум. Домакин на срещата ще бъде Националната камара на индустрията на Бразилия.

От българска страна във форума ще се включи министърът на икономиката Божидар Лукарски и 20-членна бизнес делегация.

По-рано вчера Росен Плевнелиев съобщи, че създадената през 2011 г. съвместна комисия вече ще може да заработи след ратификацията на нужните двустранни документи.

Тази вечер делегацията заминава за икономическия мегаполис Сао Пауло, където Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност и българското училище там.

На следващия ден отново е предвиден бизнес форум, след което президентът заминава за Аржентина.