/ iStock/Getty Images
Когато разберат, че страдат от хронично заболяване, много хора решават, че могат само да се примирят с новото си състояние и безучастно да гледат как то прогресира. Напротив, личното отношение и грижа към здравето може много да повлияе върху общото състояние на хората с хронични състояния и техния имунитет. А както знаем, имунитетът оттук нататък винаги ще бъде актуална тема.

Много хронични проблеми имат пряка връзка с имунната система и правят тялото по-податливо към различни болестотворни организми. Такъв проблем е например диабет тип I, при който имунната система не разпознава като свои бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, и ги атакува. Голяма част от пациентите диабет тип II страдат от наднормено тегло, хиперинсулинемия и инсулинова резистентност, а инсулинът от своя страна продължава променя имунната система, нейните функции и адекватност. При други автоимунни заболявания отново се наблюдават „атаки“ на собствената ни имунна система върху различни органи на тялото.

Затова за тези хора грижата за защитните сили на организма срещу вируси и бактерии представлява допълнително предизвикателство – те не могат просто така да приемат имуностимуланти, а трябва да се стремят към регулиране на своя имунен отговор. Лекарите допълват, че добрият контрол на хроничните заболявания обаче намаляват риска от неблагоприятно развитиe.

Ето и няколко съвета от специалисти към хората от рисковите групи, с които да поддържате добро здраве:

Движение

Това, че фитнесите не работят, не е причина да не се движите. Можете да ходите на място у дома, да се изкачвате и слизате по стълбите на блока или да следвате някой от безбройните канали с упражнения.

Не ви трябва никаква екипировка, само силно желание да сте по-здрави.

Хранене

Когато човек бърза, е разбираемо да не обръща внимание на храненето си. Сега обаче имаме повече възможности да планираме и приготвим истински здравословна храна.

Всичко започва в хранителния магазин. Напълнете количката с плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и зърнени храни. Избягвайте “щандовете-капани” с бързи въглехидрати.

Така ще се приберете с по- малко изкушения, които после да ви провалят в стремежа да държите теглото, кръвната захар и кръвното налягане под контрол.

Намалете постепенно солта. Ще видите как отделните храни ще разгърнат вкусовете си по нов начин, когато не преобладава соленият вкус.

Нека последното хранене да е в 19 часа.

храни
iStock/Getty Images

Следете показателите си

Измервайте редовно показателите си и се обадете на личния си лекар, ако нещо ви притеснява. Ако се почувствате зле, не се колебайте да позвъните на лекар и да потърсите експертно мнение. Всички медицински лица работят с грижа за пациентите.

Погрижете се за имунната си система

Хората, страдащи от диабет, наднормено тегло и затлъстяване имат нарушена активност на имунната система. За тях е изключително важно грижата за имунитета да бъде целогодишен приоритет, но в настоящата ситуация е още по-наложително да обърнем внимание на защитните сили на организма.

Можете да се предпазите от честото боледуване, да повишите компетентността на имунната ви система , да подобрите стойностите на кръвната захар, кръвното налягане, холестерола и теглото и с помощта на биоактивния концентрат Regulatpro® Bio.

Създаването на този еликсир започва още преди над 70 год. в Германия. Учените от „Д-р Нидермайер Фарма“ изследват процесите на ферментация и позитивния им ефект върху човешкото здраве. През 2004 г. те патентоват т.н. метод на каскадна ферментация, при който различни плодове, зеленчуци, ядки и подправки, всички с биосертифициран произход, преминават през многостепенна ферментация за период от 3 месеца, за да създадат REGULATESSENZ® – есенция, която е активната съставка в продуктите Regulatpro® Bio.

Така в 20 мл. от Регулатпро имаме ценните съставки на 12 кг. от тези плодове, зеленчуци, ядки и подправки. Регулатпро има свойствата именно да регулира (а не просто да стимулира) функцията на имунната система, подпомагайки й да работи точно толкова, колкото трябва.

За подпомагане на правилната функция на имунитета може да изберете Regulatpro® Bio, а ако страдате от хронични състояния, може да изберете и Regulatpro® Metabolic, който съдържа Regulatpro® Bio, но също и ценни микроелементи, минерали и витамини, които да подкрепят допълнително здравето ви.
Regulatpro® Metabolic ще ви помогне да повлияете на стойностите на кръвното налягане, нивата на кръвната захар, намаляване на нивата на лошия холестерол и повишаване нивата на добрия холестерол. Също така спомага за редукция и на телесното тегло.

Започнете промяната сега! Най-добрият подарък е да се погрижите за себе си!