ЕК подготви нов клип против тютюнопушенето
ЕК подготви нов клип против тютюнопушенето / netinfo

Като част от своята кампания "Help – за живот без тютюнопушене", Европейската комисия представи нов спот против тютюнопушенето, който ще се излъчва от 15 януари по 80 телевизионни канала, на 22 езика, в 27-те страни членки на Европейския съюз.

Новата кампания е фокусирана върху негативния ефект от пасивното пушене за здравето. Рекламният клип представя дете със затруднения в дишането, което гледа своите родители как пушат в хола. "Всяка година пасивното пушене убива 19 000 европейци - непушачи. Във връзка с това новата рекламна кампания цели да напомни на всички пушачи, че техният навик вреди както на здравето на техните деца, така и на тяхното собствено", заяви европейският комисар по здравеопазването Маркос Киприану.

Телевизионната кампания е подкрепена от e-mail и интернет кампании, в които пушачите могат да получат помощ, както и да бъдат посъветвани през новата година да спрат пушенето.

Кампанията на Европейската комисия "Help", която е на стойност 72 милиона, се осъществява вече почти 2 години. Маркетингово проучване, направено в този период, показва, че над 150 милиона европейци са видели рекламите, сред които 55% от младите хора. 83% от таргет групата на възраст под 25 одобрява рекламата, показва още проучването.

В началото на тази година комисията планира да публикува "Зелена книга за околна среда без дим", с която да започне обширна консултация за най-добрия начин за борба с пасивното пушене в Европа.