Църквата почита паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец
Църквата почита паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец / снимка: Dariknews.bg, архив

На 25 ноември се чества паметта на Св. Климент Охридски Чудотворец. Светецът е небесен покровител на Софийския университет.

Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на Св. Св. Кирил и Методий. След смъртта на Методий (885 г.) с други ученици той дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон през 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език", а Димитрий Хоматиан в "Краткото житие на Св. Климент Охридски" пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи." Просиял в подвизи, вършил чудеса - починал в 916 година. Мощите на Св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон" в Охрид.

По повод празника българският патриарх Неофит дари на Алма Матер частица от мощите на Св. Климент Охридски. Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1100-та годишнина от успението на Св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.