Българското училище в Лос Анжелис стана безплатно за празника на будителите
Българското училище в Лос Анжелис стана безплатно за празника на будителите / netinfo

От 1 ноември 2009 година българското училище в Лос Анжелис "Иван Вазов"стана безплатно, съобщиха от дирекцията на школото. Това става възможно поради набраните средства от дарения, които са достатъчни за учебната 2009-2010 година и по случай празника на народните будители.

До 24 октомври в училището има записани петнадесет ученици, като най-редовните са дванадесет. Между тях и Дина Паскалев, 31-годишна американка от филипински произход, омъжена за българин. Дина е учителка и обещала на съпруга си Паскал, че преди да посетят България през 2010 г. ще научи езика.

Гордост на "Иван Вазов" е ученичката 12-годишната Вивиан Неделчев, която е избрана от "Националната общество за надарени и талантливи" (National Society for the Gifted & Talented) за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. От две години Вивиан е канена всяка лятна ваканция в различни елитни американски университети по специални програми. Миналата година тя е получила сертификати по "Комуникации - говорене и писане" и "Математика - алгебра" от Университета в Бъркли, щата Калифорния. Тази година Неделчев е поканена в Принстън. Успехите на Вивиан родиха идеята за създаване на специален фонд "Надарени и талантливи българи в Калифорния" (Gifted & Talented Bulgarians in California) към Фондация Булгарика, който да финансира успелите наши деца, включително и тазгодишната програма на 12-годишното момиче.

Редовните занятия на школото в Лос Анжелис продължават всяка събота в сградата на българската православна църква "Св. Георги", като от началото на 2010 г. училището ще бъде преместено при по-подходящи условия, най-вероятно в сградата на американско учебно заведение. Предварително започнатата учебна програма ще бъде запазена. Тя съдържа точно определен изискуем брой часове и обучение по предметите български език и литература, история и география с използване на актуалните учебници, стенни карти, снимков и видеоматериал.

Цялата учебна програма е издържана и съобразена с тази, която в момента се използва в България, отговаряща на изискванията на Министерството на образованието, младежта и науката, за да може да се издават валидни български дипломи, косвено в Европейския съюз. Учебниците и помагалата, по които се обучават децата, са същите като тези, които се използват в България и са одобрени от родното образователно министерство.

В момента "Иван Вазов" работи с минимален брой закупени учебници, след като не бе успешен опитът за безплатно набавяне от България. Проведени са последователни разговори в йерархията, препращани от генералното консулство в Ел Ей, към посолството във Вашингтон, от там до главен експерт в МОМН, а тя насочва въпроса към министъра на образованието.