/ Gulliver/Getty Images
Български филм получи специален диплом в програмата "Нови режисьори" на 67-ия кино фестивал в Сан Себастиан, съобщиха от "Арт фест".

"Сестра" е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова, но започва пътя си като проект на "София мийтингс", в рамките на фестивала "София филм фест". Лентата бе подкрепена и от фестивалите в Арас - Франция, Солун - Гърция, Хонконг - Китай.

Историята проследява живота на момиче, чиито трагикомични лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от дебюта й "Жажда". В останалите роли са Асен Блатечки, Валентин Ганев, Елена Замяркова, Иван Савов, Светлана Янчева. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма, който е копродукция с Катар.

"Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора - теми, които са познати на всеки от нас", пише списание Variety.

"Вторият пълнометражен филм на Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят", е коментарът в Cineuropa.