Българската църква в Истанбул се реставрира благодарение на турски средства
Българската църква в Истанбул се реставрира благодарение на турски средства / снимка: DarikNews.bg, Живка Тодорова
Българската църква в Истанбул се реставрира благодарение на турски средства
54881
Българската църква в Истанбул се реставрира благодарение на турски средства
  • Българската църква в Истанбул се реставрира благодарение на турски средства

Турската държава изцяло финансира реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул. Това стана ясно при посещението на Васил Лязе и Димитър Атанасов, видни дейци на българската общност в най-големия град в Турция. Двамата работят чрез фондация Православната Църква на Българската Екзархия, която се труди за запазването на българската култура в тази страна. Общият ремонт на черквата ще струва около 2 милиона щатски долара, като половината вече е извършен. Васил Лязе обясни, че отношенията между българската общност в Турция и турското правителство са много добри и подчерта, че няма никакви проблеми между българската общност в Истанбул и турската държава.

Реставрацията на Българската черква Св. Стефан ще се поеме изцяло от Турция - 60 % от истанбулската областна управа и 40% от истанбулската община. Средствата бяха отделени докато Истанбул беше Културна столица на Европа през 2010 година. Черквата Свети Стефан се намира на брега на Златния рог, в стария централния квартал Фатих. Тя е изработена изцяло от желязо. Построена е във Виена през 1896 година и е доставена в Истанбул на части по река Дунав и Черно море. През 2007 година турски религиозни и културни дейци обявиха българския храм за най-красивата християнска черква в Турция.

Има общо 53 имота и парцела в Турция, иззети от турското правителство през 20 век, които България би желала да бъдат възстановени на Българската Екзархия. Това може да се случи благодарение на промени в турското законодателство за отчуждените религиозни имоти, влезли в сила през 2011 година. До момента България е подала молби за 11 имота в историческата централна част на Истанбул, седем от които вече са одобрени.

Освен тези имоти и помощи представителите на българската общност в Истанбул искат да се построи българско училище в центъра на града. Васил Лязе обясни, че в най-добрия случай това училище няма да бъде само за български деца.

Традиционната българска общност в Истанбул, чиито прадеди са се заселили в града преди повече от век, в момента начислява около 600 души, обясни Лязе.