Браншовици за държавно финансиране на занаятчийските камари
Браншовици за държавно финансиране на занаятчийските камари / netinfo

Държавно финансиране на дейността на Националната и регионалните занаятчийски камари поискаха занаятчии на професионалния си празник – Петровден. Празникът бе отбелязан в курорта Албена.

Държавното финансиране е необходимо, за да могат тези структури да изпълняват задълженията си по Закона за занаятите, заяви в Албена Рангел Чолаков, председател на Националната занаятчийска камара.

67% от занаятчийското обучение в Германия се финансира от държавата, а само 33% от занаятчийските камари. В България регионалните камари финансират изцяло обучението по занаяти и не получават никаква парична подкрепа от държавата, допълни Чолаков.

Предстои реализирането на Стратегия за занаятчийско обучение, което да се осъществява на работните места във фирмите и да се ръководи от майстори. Камарата договаря парични стипендии за обучение в чужбина на кадърни деца, които нямат възможност да учат в престижни занаятчийски училища. Този проект ще се подпомага от партньорите на Националната камара в 14 европейски страни и ще стартира през 2007 година, съобщи още Чолаков.

Той заяви, че още не е хармонизиран докрай Законът за занаятите. В него все още не било регламентирано добре опазването на здравето и безопасността на занаятчиите.

До 2007-ма година контролните органи да не налагат наказания, а само да издават предписания, поискаха още занаятчиите. Целта е да се даде възможност на бранша да изпълни критериите на ЕС.

В България в момента има 10 600 занаятчийски предприятия и над 18 хиляди свободни занаятчии. 250 от тях получиха по повод днешния празник в Албена своите майсторски свидетелства.

Браншовиците са обезпокоени, че расте броят на отмиращите занаяти. Сред тях са обработката на кожа, сарачеството, изработването на седла за коне и на народни носии.