Близки и приятели се сбогуваха с композитора Александър Йосифов
Близки и приятели се сбогуваха с композитора Александър Йосифов / БГНЕС

Близки, колеги и приятели си взеха последно сбогом с големия български композитор Александър Йосифов. Те се простиха с него в столичния храм "Св. Седмочисленици".
Композиторът почина на 76-годишна възраст на 26 ноември. Александър Йосифов е автор на повече от хиляда музикални произведения. Той е и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей".

Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри у нас.

Почина композиторът проф. Александър Йосифов

За да се прости с Александър Йосифов, в църквата "Св. Седмочисленици" беше проф. Жени Захариева. "Прощаваме се с един от най-големите български композитори. Специално искам да подчертая български, защото неговото творчество е вдъхновено от българския епос, от силата на българския дух, от огромното разнообразие - единствено в света - на българския фолклор. Всички това е намерило израз в неговата музика и не само в неговите големи фрески, които е оставил - в опера и балет, но също така и в камерната музика", каза тя.

Певицата Йорданка Христова изтъкна, че Александър Йосифов е значима фигура във всички жанрове на родната музика. "Той беше безумно талантлив, мелодик, написа такива прекрасни песни. Но странното е, че беше изключителен организатор. Ръководеше "Балкантон" дълги години, Операта, Музикалния театър. Много ще ми липсва, ние бяхме приятели. Ще липсва въобще, такива хора вече няма, много голям музикант", каза певицата.

Поетесата и писателка Надежда Захариева сподели, че с Йосифов са живели 23 години в един блок и общували. "Освен че е един от най-добрите ни композитори, който писа във всички музикални жанрове и навсякъде създаде шедьоври, това, което е най-популярно и българите никога няма да забравят, са "Синева" в изпълнение на Васил Найденов и "Боянският майстор", изпята от Лили Иванова", каза Захариева. За нея обаче Йосифов ще остане човек с голямо сърце, толерантен и добронамерен.