Почина композиторът проф. Александър Йосифов
Почина композиторът проф. Александър Йосифов / Thinkstock/Getty Images

На 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов, съобщиха от община Стара Загора.

Проф. Йосифов е автор на повече от хиляда музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей". Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България.

Създава над 600 естрадни песни, изпълнявани от Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Васил Найденов, Орлин Горанов, Бисер Киров, дует "Ритон" и др. "Всички те са мои деца. И гледам на тях с цялата си любов. Обичам си ги", споделя преди време композиторът.

Сред хитовете му са песните "Боянският майстор", "Молба", "Реквием", "Не си родена ти", "Синева", "Алеята на влюбените" и др.

Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия "Панчо Владигеров" и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност. Президент и съосновател на Виенския клуб към посолството на Република Австрия в София, в чието си качество е активен поддръжник на идеята за приобщаване на българската творческа среда към най-доброто от австрийската културна традиция.

Поклонението ще се състои във вторник от 14.00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици" в София.