Археолози разкриха мавзолей на османски завоевател до църква на Перперикон
Археолози разкриха мавзолей на османски завоевател до църква на Перперикон / снимка: Павел Тенчев

Мавзолей (тюрбе) на вероятния османски завоевател на Перперикон от 14 век разкри при разкопките на скалния град екипът на професор Николай Овчаров. Саркофагът със скелета е разположен в центъра на овално здание с диаметър 8 метра, а в непосредствена близост до това погребение се разкрива и християнски гроб. Скелетът в саркофага е положен по мюсюлманския начин на погребение в посока север-юг. Той е полегнал на лявата си страна като главата сочи на югозапад.

На юг от мавзолея има малък притвор, насочен към християнската църква, която се намира на 7-8 метра от него. По думите на проф. Овчаров тази находка разкрива нова, почти непозната страница от последните години на Перперикон. Твърде вероятно е църквата, която е в непосредствена близост до мавзолея, да е била превърната в джамия, каза археологът. При разкопките в предишни години той разкри архитектурни руини от османски гарнизон, направен при превземането на Перперикон. Той е просъществувал не повече от 20 години - от 1360 до 1380 г., твърди проф. Овчаров. Сред тях се отличава сградата на удж бея (началникът на гарнизона) с по-големите си размери под формата на юрта.

Намерени са и множество монети (41 на брой) на наследника султан Осман (създателят на Османската империя)- емир Орхан, на когото се дължат и множеството завоевания след като османците стъпват на Балканите. Негов син пък е Мурад, завоевателят на България, който става султан.

Според проф. Овчаров структурата на подобно селище, допълнена с култовия комплекс, е нещо непознато не само на Балканите и в Европа, но и в света. Пишем важни щрихи от ранноосманската история, убеден е археологът.

В хипотезата си за създаването на гарнизона той се позовава на историята на летописеца от края на 14 век Шейх Бедр-Ед-Дин. В нея се разказва, че след завладяването на Демотика османлиите тръгнали на север, към Родопите, водени от гази Израил. Годината е 1357-1358. Дружината му, състояща се от 300 човека, се насочила към силна крепост, чието име Бедр-Ед-Дин не споменава, но вероятно става дума за Перперикон. Крепостта е превзета след тежка обсада и тук се създава гарнизон от 80 души, начело на които застава Су баша, разказа проф. Овчаров. Според него възможно е скелетът в мавзолея да е именно на него.