Ани Салич: Да даваме шанса на най-добрите, за да се случи Промяната
Ани Салич: Да даваме шанса на най-добрите, за да се случи Промяната / Нова тв

Нашите български деца са начело в класациите по бедност и хронични заболявания, а същевременно са сред най-умните деца в световни олимпиади. Години наред се питам какво не правим както трябва за децата ни и нямам точен отговор, отбелязва в интервю за vesti.bg Ани Салич, посланик на най-голямата социално-отговорна инициатива Промяната.

Промяната се реализира от Нова ТВ и фондация Reach for Change и има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи и по този начин поставя основите на благотворителност от нов тип.

Ани Салич, която ще бъде основен двигател на програмата на Промяната, споделя мечтата си в България да има съвременна Детска болница:

„Нашите български деца са начело в класациите по бедност и хронични заболявания, а същевременно са сред най-умните деца в световни олимпиади. Години наред се питам какво не правим както трябва за децата ни и нямам точен отговор, защото не знам кое е по-важно - дали държавата да не се отказва от родителите и да не пренебрегва децата, или училището да не се прави, че ги учи на знания и поведение, или ние майките и бащите да спрем да тичаме след парите, а да седнем и да се понаучим как се отглеждат деца?".

Ти имаш много богат опит в различни благотворителни каузи и инициативи - това ли е посоката - не да даваме на гладния риба, а да го научим сам да си я лови?

Това е началото на края - да затвориш вратата към улицата на младите българи, а няма по-сигурен начин за това от образованието и работата. Така, колкото и егоистично да звучи, цялото ни общество ще има полза - всеки един от нас.

През Новата 2015 ролята на Ани Салич в Reach for change - Промяната ще бъде много по-голяма. Тя ще участва във всеки етап от инициативата.

„В бъдеще аз самата активно ще се занимавам със селекцията на кандидатите, проучването на проектите и избора на най- перспективните. Надявам се да даваме шанса на най-добрите, за да се случи Промяната, която да ни приближи към онези развити европейски общества, които от години носят пълната отговорност за децата си и си помагат за това с развити социални предприятия. Започваме скоро новия етап на Промяната с новите кандидати", обяснява водещата на Новините на Нова.

Цялото интервю с Ани Салич четете във vesti.bg