77% от българите не са физически активни
77% от българите не са физически активни / ThinkStock/Getty Images
77% от българите не са физически активни
82070
77% от българите не са физически активни
  • 77% от българите не са физически активни

280 000 души страдат от затлъстяване в България през 2014 г., а до 2025 г. броят им ще се увеличи до 338 000. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

По думите му голяма роля и фактор в проблемите с теглото на населението е ниската физическа активност - едва 21 на сто от лицата над 18 години у нас се занимават с физическа активност.

Друга плашеща тенденция - България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване, посочи още Светослав Ханджиев.

По думите му за решаването на проблема както с наднорманото тегло, така и с вредните храни е необходим реален контрол при производството на хранителни продукти. Това според Ханджиев трябва да стане не само от страна на институциите, но и с въвеждане на браншови контролни органи, вместо налагане на санкции и данъци.

„Българчетата седят около 25,7 часа пред телевизора на седмица, което значи три до четири часа на ден пред телевизор или компютър. Това е много лош показател. Освен това увеличаването от 5 до 15% през последните 10 години сред децата и юношите на наднорменото тегло и затлъстяването. Друг тревожен факт е, че България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти”, обясни доц. Ханджиев.

По думите на мениджъра на инициативи за по-активен живот Ласка Ненова физическата неактивност е по-смъртоносна от тютюнопушенето.

„Над 5,5 часа седене се вижда в над 22% от българите. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много медицински заболявания, сред които диабет, сърдечни заболявания, депресии, болки в опорно-двигателния апарат. 77% от българите не са физически активни. Ние зададохме въпрос кои са тези 23% физически активни и се оказа, че това са младите хора от големите градове, с по-висок доход, т.е. една много малка част от нашите съграждани”, обясни тя.

Последните изследвания сочат, че физическата неактивност причинява повече смъртни случаи от тютюнопушенето”, допълни Ненова.