2204 първолаци тръгнаха на училище в Сливенско
2204 първолаци тръгнаха на училище в Сливенско / снимкa: Sofia Photo Agency

Точно в 9 часа днес във всички училища в Сливенска област с ритуал по издигане на националния флаг и химна на България бе открита новата учебна година. Общо 2204 деца от областта прекрачиха за пръв път училищния праг, миналата година броят им е бил със 74 по-малко, съобщи за Дарик Светла Драганова, началник на Инспектората по образование в Сливен.

Закритите училища в община Сливен са 8, от които едно държавно, а в областта са 12. Безплатните учебници за децата от 1 до 7-ми клас са раздадени във всички училища, потвърди Драганова. Около 700 деца се очаква тази година да постъпят в първи клас в ямболските училища.

На територията на града функционират общо 14 общински учебни заведения – 2 начални, 8 основни, 3 профилирани гимназии и едно спортно. Прогнозният брой на учениците в тях за 2008 г. е над 7840. Близо 720 са децата в предучилищна възраст, от които 436 се обучават в детските градини. Всички учебни помагала и учебници от 1 до 6 клас са вече осигурени. До 10 септември е крайният срок за доставката на учебниците за 7 клас. Тази година община Ямбол делегира права на учебните заведения сами да сключват договорите за заявка и доставка на учебници и помагала.

Заради станала трудова злополука в края на миналата седмица в двора на помощното училище интернат в Елхово, учебната година ще започне със седмица по-късно, съобщи шефът на регионалния инспекторат в Ямбол Красимира Недкова. За инцидента е изпратен доклад до просветния министър Даниел Вълчев, както и молба учебните занятия там да стартират от 23 септември. Целта е районът да бъде изцяло обезопасен и да няма никакъв риск за децата, каза Недкова.

На 11септември при изкопни работи в двора на помощното училище “Никола Вапцаров” в Елхово земна маса затрупа и уби на място 40-годишен работник.

Във всички останали училища на територията на ямболска област учебната година бе открита в 9 часа, информира още Красимира Недкова. Продължаващите ремонти в някои общински училища няма да попречат на учебния процес, увери Недкова.

64 зрелостника от явили се 112 са издържали матурата по български език и литература на поправителната сесия на Държавните зрелостни изпити в Сливенска област. Това съобщи за Дарик Славка Тошева, експерт в Регионалния инспекторат по образование. 33-ма дванадесетокласници в Сливен са взели успешно държавният изпит. В Нова Загора издържалите матурата са 11, а в общините Котел и Твърдица издържалите са по четири ученика. Втори задължителен изпит са държали 130 ученика. Най-голям е броят на зрелостници издържали изпита по чужди езици – английски, руски, френски и по предмета философски цикъл. От явилите се 19 ученика по математика нито един не е издържал матурата. 5,56 е най-високата оценка по френски език, следвана от 5,15 по български език, 4,64 по английски език. Зрелостниците неиздържали Държавните зрелостни изпити през тази година ще имат възможност да се явят през месец май догодина, информира Тошева.