19 са удавилите се от началото на годината, намалява броят на спасителите
19 са удавилите се от началото на годината, намалява броят на спасителите / netinfo
19 са удавилите се хора от началото на 2008 година, като 11 от тях са деца до 17-годишна възраст. Това съобщи Теодора Томова – директор на Комисията по водно спасяване към БЧК, на пресконференция по повод седмицата на водното спасяване.

Според изнесените данни в страната годишно от удавяне загиват средно около 160 души, като близо 30% от тях са деца. През изминалата година са се удавили 146-ма, те са с девет повече в сравнение с 2006 година. Като положителен бе отчетен фактът, че спасените от удавяне за тази година са 2493-ма.

Най-голям процент от удавянията са регистрирани в море – 34,2% от общия брой, не по-малко рискови са реките, язовирите и микроязовирите. Според изнесената статистика като най-честа причина за удавянията се сочи „нещастен случай”, в повечето случаи инцидентите са ставали при къпане или плуване.

От БЧК алармираха още за това, че проблемът с недостига на спасители става все по-сериозен. Председателят на организацията Христо Григоров уточни, че тенденцията е много тревожна и тя касае най-вече морските плажове. По думите му проблемът в плувните басейни е решен, тъй като там заплащането е по-високо, а нормативът, който трябва да се покрива, е по-малък.

През миналата година от БЧК са подготвили 1094-ма спасители, в сравнение с предходната те са с 185 повече, като 806 са добили правоспособност за басейни и само 288 за открити водни площи и море. Григоров допълни, че не малка част от обучените спасители заминават в чужбина заради по-високо заплащане. По думите му, ако този проблем не се разреши, ще се увеличат размерите на водния травматизъм.

В България един спасител получава от 350 лв. до 700 лв. на месец, коментира Стоян Андонов – председател на Комисията по водно спасяване към БЧК.