Встъпването в длъжност на Обама в числа
Встъпването в длъжност на Обама в числа / БГНЕС

Встъпването в длъжност на Барак Обама като 44-ия президент на САЩ е свързано с много числа.

Ройтерс представя списък с някои от тях:

- 5000 преносими тоалетни ще бъдат разположени в Нешънъл мол (огромно парково пространство между мемориала на Ейбрахам Линкълн и Капитолия във Вашингтон).

- 10 000 автобуса ще превозят желаещите да наблюдават церемонията в столицата. Ако се подредят в колона, те ще се проточат на 137 километра.

- 240 000 безплатни билета са раздадени за церемонията на Капитолийския хълм.

- 0 градуса по Целзий се очаква да бъде температурата на въздуха при встъпването в длъжност на Обама.

- 55 встъпвания в длъжност на президенти са се състояли досега в САЩ.

- Около един милион души се очаква да наблюдават церемонията от Нешънъл мол. В същото време стотици хиляди хора ще се съберат на Пенсилвания авеню, за да наблюдават тържествения парад. Рекордът по посещаемост на церемония по встъпване в длъжност на американски президент се държи от Линдън Джонсън, който през 1965 г. е посрещнат от 1,2 милиона души.

- 8249 долара е цената на билетите за церемонията по полагане на клетва, определена от един онлайн разпространител.

- 850 влакчета ще превозват огромния пътникопоток в метрото на Вашингтон. Около 120 000 пътници ще ползват железницата всеки час. Метрото работи от 4 часа сутринта до 9 вечерта.

- 4000 полицаи и още 4000 служители на 96 други служби ще следят за опазването на реда.

- 32 000 военнослужещи ще бъдат на пост или в готовност по време на церемонията.

- 900 хотелски стаи във Вашингтон все още са свободни (по данни от снощи).

Безпрецедентни мерки за сигурност ще бъдат взети за церемонията. Ето някои подробности, подбрани от Ройтерс:

- Министерството на вътрешната сигурност твърди, че няма реална заплаха за терористичен акт, но въпреки това то се е подготвило за най-разнообразни потенциални катастрофи, сред които и нападение с химическо оръжие.

- Сикрет сървис, който отговаря за охраната на президента, наблюдава подготовката на мерките за сигурност на церемонията. Директорът Марк Съливан, който работи в областта на сигурността вече 25 години, твърди, че утрешната церемония ще бъде най-голямото събитие, в което е участвал.

- 4000 полицаи и още 4000 служители на 96 други служби, включително Сикрет сървис, ФБР и службата за охрана на Конгреса, ще следят за опазването на реда.

- 32 000 военнослужещи ще бъдат на пост или в готовност по време на церемонията.

- Мерките за сигурност включват интензивни патрули в небето над столицата и по реките, които текат през нея. Някои мостове ще бъдат затворени, а голяма част от центъра на Вашингтон ще бъде забранена за движение на автомобили.

- Сикрет сървис ще превозва Обама в свръхмодерна бронирана лимузина "Кадилак", която може да издържа на нападения с бомби и химическо оръжие.

- Всеки един от стотиците хиляди зрители, които се очаква да се струпат на Пенсилвания авеню, за да наблюдават тържествения парад от Белия дом до Капитолия хълм, ще бъде претърсен. Същото се отнася и за 240-те хиляди души, които ще присъстват на церемонията по полагане на клетва.

- В района на парада няма да се допускат хора с велосипеди, животни, раници и хладилни чанти. Внасянето на оръжия, патрони и експлозиви е строго забранено. Няма да се допускат и чадъри. (БТА)