Световните медии за инаугурацията на Обама
Световните медии за инаугурацията на Обама / снимка: БГНЕС

"Президентът Обама" са думите, които присъстват на първа страница в електронните издания на големите американски вестници, след като вчера Барак Обама и Джо Байдън положиха клетва като нови президент и вицепрезидент на САЩ. Световните медии също приветстват историческото събитие, изтъквайки волята за промяна в света, преживяващ криза.

Президентът Обама обещава обновена Америка, пише в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки историческото значение на събитието. Както всички американски вестници, той посвещава цял раздел на убесайта си на встъпването в длъжност на първия чернокож президент на Америка. Публикувана е снимка на новата президентска двойка, отправила се по Пенсилвания авеню от Капитолия, където положи клетва, към Белия дом, който ще бъде дом за семейство Обама през следващите четири години.

"Лос Анджелис таймс" е избрал обща снимка на президента и новата първа дама Мишел Обама с вицепрезидента Джо Байдън и съпругата му Джил на стълбите пред Капитолия в момент, когато се сбогуват с вече бившия държавен глава Джордж Буш.

"Чикаго трибюн" залага на израза "нова ера на отговорност", който бе сред най-силните моменти в около 18-минутната реч на новия президент пред събралите се край Капитолия близо два милиона души. Всекидневникът отбелязва, че голяма част от словото може да се тълкува като остра критика към двата мандата на Джордж Буш. Обама обеща нова ера на отговорност, намеквайки, че предишното управление е било безотговорно. Той произнесе същински обвинителен акт над миналото, посочва "Чикаго трибюн".

"Вашингтон пост" акцентира върху трудностите, с които ще се сблъска новият президент веднага щом тържествата приключат и той заеме мястото си в Овалния кабинет. Предизвикателствата, пред които сме изправени, са реални, цитира речта му ежедневникът.

"Уолстрийт джърнъл" подчертава, че Обама е отправил призив за единство всред вихъра на войната и рецесията, а заглавието бе поместено на сантиметри от таблица с котировките на акциите на Уолстрийт, където можеше да се види, че индексът Дау Джонс е паднал с 4 процента, а Насдак - с близо 6 на сто.

В редакционната си статия "Сан Франсиско кроникъл" дава преднина на смесицата от вдъхновение и смирение, проявени, според изданието, от новия президент в речта му, чийто тон бил адекватен на сегашните тежки времена.

"Пътят към властта" е озаглавил статията си за събитието таблоидът "Ню Йорк пост", добавяйки снимка, сходна с тази в "Ню Йорк таймс". Първото семейство приветства нацията, гласи заглавието в "Ю Ес Ей Тудей" по темата.

Френският печат се фокусира върху надеждата, породена от Обама.
Световните медии за инаугурацията на Обама
netinfo
"Либерасион" отбелязва, че Обама е в позицията на президент по време на криза, поставящ началото на ерата на отговорността.

"Да изградим отново Америка", е заглавието на публикация във "Фигаро", вдъхновено от призива, отправен от новия обитател на Белия дом към сънародниците му. В редакционна статия със заглавие "Най-накрая трудностите започват" вестникът изтъква, че Барак Обама ще има тежката задача да спре икономическия упадък в САЩ и сгромолясването на световната икономика.

Повечето от британските всекидневници се спират на надеждата за обновление. Сега започва работата, основана на различен подход, отбелязва в. "Гардиън", а според "Файненшъл таймс" Обама е показал, че на власт е дошъл нов водач.

Англоезичният китайски вестник "Чайна дейли" хвали наследството от правителството на Буш в областта на китайско-американските отношения, задавайки си въпроси за бъдещото естество на връзките в ерата "Обама". Предвид порива на народа към скъсване с миналото след Буш, се питаме (и по-точно казано се безпокоим) дали новият президент няма да пренебрегне трудно постигнатия напредък в двустранните отношения, посочва в редакционна статия вестникът.

Японският всекидневник "Асахи шимбун" се спира на "изригналата надежда", олицетворена от поемането на президентския пост от Обама, но предупреждава, че онова, което хората очакват от него отсега нататък, надхвърля красивите речи - очакват се резултати. Светът иска да види как ще изглежда скъпоценното за Обама "интелигентно управление", допълва вестникът.

Австралийските телевизии цитират думите на премиера Кевин Ръд, че сега Барак Обама въплъщава надеждата и че възстановяването на американската икономика е тежка задача, която трябва да се решава от един велик човек.

Руски издания коментират перспективите за променив политиката на САЩ след встъпването в длъжност на новия президент Барак Обама

Вчерашната церемония по встъпване в длъжност на 44-ия президент на САЩ стана кулминация на проекта "Барак Обама", стартирал преди три години. Оттогава екипът на тъмнокожия сенатор от Илинойс успя да го превърне първо в интернет звезда, после в поп идол, в общопризнат авторитет, а днес вече и в творец на историята, пише московското издание "Комерсант".

Първият афроамерикански държавен глава на САЩ избра като модел за подражание Ейбрахам Линкълн - 16-ия президент, сложил край на робството, отбелязват руските вестници.

Напоследък историците успяха да открият десетина биографски паралели между двамата, доказващи, че Обама представлява едва ли не ново въплъщение на Линкълн, посочва "Комерсант". Фактически новият президент вече се нареди сред най-великите лидери на Америка, преди още да направи каквото и да било, добавя всекидневникът.

Избирането на Обама според мнозина се дължи на стремежа на голяма част от населението към промяна в политиката на САЩ. Тъкмо призивът на кандидата за промени и лозунгът му "Да, ние можем!" го доведоха в Белия дом, изтъква "Независимая газета". В друг материал изданието цитира "шега от тълпата" по време на вчерашните тържества: "Да пребоядисаме Белия дом в черно!"

Световните медии за инаугурацията на Обама
netinfo
Новият президент събира в екипа си най-добрите кадри без оглед на идеологически и други рамки. Привлечен от лозунга му за промени в политиката на САЩ, светът приветства идването на Обама. Засега обаче външната политика не е сред неговите приоритети - загрижен е главно от кризата, която въздейства все по-силно върху американската икономика, смята "Независимая газета".

Приоритетни за Обама ще са вътрешните проблеми на САЩ, твърди и руски експерт, говорил пред "РБК дейли". Лидерът на страната смята според него да предовери външната политика на вицепрезидента Джо Байдън и на държавния секретар Хилари Клинтън - "поне на първо време".

Президентът обаче ще си запази последната дума по най-острите външнополитически решения като изтеглянето на американските войски от Ирак и умиротворяването на Афганистан, допълва политологът за "РБК дейли".

Все пак Обама ще преразгледа редица свои предизборни обещания - сега казва, че в Ирак ще останат "известен брой войски", подчертава наблюдател на московския Карнеги център, цитиран във "Ведомости". Няма скоро да бъде закрит и затворът във военната база на САЩ в Гуантанамо. Тази преоценка на възможностите се дължи според експерта на получения от Обама достъп до разузнавателни данни, предназначени за американския президент.

Европейците са загрижени днес не толкова за своите отношения със САЩ, а главно за влиянието на Вашингтон върху основните световни процеси, коментира белгийски аналитик, цитиран в "Росийская газета".

Според общественото мнение, щом Барак Обама влезе в Белия дом, това влияние ще стане по-конструктивно. Европейците се надяват предимно да бъдат открити нови подходи в решаването на въоръжените конфликти в Ирак и Афганистан, по активно да се задейства дипломатическият ресурс в решаването на иранския ядрен проблем.

Безспорно ще се промени стилът на диалога между САЩ и Европа. Повечето експерти смятат, че Европейският съюз ще може вече по-лесно да преговаря с новата администрация, но спорните моменти ще си останат същите и не бива да се очакват някакви кардинални промени. При все това според данни от Вашингтон екипът на Обама няма намерение специално да провокира разцепление в ЕС. За разлика от републиканците, които напускат властта, демократите в САЩ проявяват по-голям интерес към единна Европа и единен ЕС. Така биха могли да формират с тях балансиран съюз, за да решават и свои собствени стратегически задачи, обяснява белгийският политолог, цитиран в "Росийская газета".

Щабът на Обама вече приема приветствени телеграми от цял свят, пише електронното издание "Утро".

Френският президент Никола Саркози например предложи на Обама
Световните медии за инаугурацията на Обама
netinfo
помощта си в борбата "срещу основните недостатъци на нашия свят". Италианският премиер Силвио Берлускони, чиято страна е председател на Г-8, отбеляза, че надеждата обединява днес народите на Италия и на Америка, но прикани Обама да не забравя и Русия. Необходимо е "да бъде запазен постоянният диалог" с федерацията и "да се подпомага пълното й участие в системата на световната сигурност", изтъква Берлускони, цитиран от "Утро", в посланието си до Обама.

След като Обама завърши снощи речта си след полагането на клетва, стана ясно, че новият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън може скоро да посети Москва, пише "Время новостей". Според посолството на САЩ в Русия точната дата ще се разбере днес във Вашингтон, се казва в материала.

"Обикновено процедурата за подготовка на подобно посещение трае един месец, но сега очевидно ще е по-бърза", заявила пресслужбата на мисията.

Основни теми на визитата според посолството ще бъдат ситуацията около договора за стратегическите нападателни въоръжения, системата за противоракетна отбрана на САЩ и други въпроси на сигурността, допълва "Время новостей". Мисията изразила надежда, че новото ръководство на САЩ "ще успее да установи продуктивни и взаимноизгодни отношения с Русия по всички ключови въпроси".

Иранските вестници са разделени в очакванията си за политиката на новия американски президент Барак Обама. Консервативните смятат, че тя ще бъде продължение на досегашната, а умерените и реформаторските се надяват на известна промяна, съобщи Франс прес.

Консервативните "Иран" и "Ватан емруз" отбелязват, че Джордж Буш е напуснал Белия дом под дъжд от обувки.

В редакционна статия ултраконсервативният "Кейхан" твърди, че Обама е логично продължение на Буш и ще се опита да осъществи надеждите му с по-реалистични средства. Във връзка с ядрената програма на Техеран вестникът допуска, че екипът на Обама ще се опита да създаде значителни икономически проблеми на Иран, за да попречи на преизбирането през юни на президента Махмуд Ахмадинеджад. Обама ще се опита да засили международния консенсус срещу Иран, разчитайки в още по-голяма степен на тактиката с моркова и тоягата, за да накара Иран да се съгласи на голям пазарлък. Той обаче трябва да знае, че не съществува стимул, по-съществен от обогатяването на уран, коментира всекидневникът.

Консервативният "Джомхури-е-еслами" смята, че въпреки обещанията не бива да се очакват значителни промени в пагубното наследство на Буш.

Умереният печат е по-оптимистично настроен към изгледите за промяна в американската политика. Реформаторският " Афтаб язд" дава думата на бившия главен преговарящ по иранската ядрена програма Хасан Рохани, според когото "Обама може да отвори прозорец" в тази област. Обама обеща започването на диалог без предварителни условия по въпроса, припомня Рохани.

Икономическият "Дония-е-ектесад" публикува на челната си страница снимка на Буш и Обама и заглавие за новата ера "Обама", посочвайки, че Техеран очаква политическа промяна във Вашингтон.

Макар и консервативен, вестник "Джам-е-джам" също изтъква, че светът очаква конкретизиране на обещаната от Обама политика на промяната. (БТА)