Патриотизмът на Обама
Патриотизмът на Обама / снимкa: БГНЕС

Рядко се е случвало идването на нов президент да бъде приветствано тъй доброжелателно и с толкова широк консенсус. Рядко е също един нов държавен глава да има толкова голяма нужда от подкрепа, пише "Вашингтон пост". Вестникът подчертава, че Обама ще е първият чернокож президент на САЩ. Това няма да изличи с магическа пръчка различията в доходите и благосъстоянието между афроамериканската и останалите общности в страната. В психологически план обаче променя всичко. Щом черните американци видят Обама в Белия дом, това ще ги лиши от всички основания сами да ограничават своите амбиции, пише изданието.

В крайна сметка обаче расовите проблеми остават на втори план, когато говорим за мястото на Барак Обама в историята. Поразително високи са очакванията, че той ще може да се справи с проблемите, които са обезсърчаващо много, отбелязва "Вашингтон пост". Според проучване, цитирано в материала, 61 на сто от американците са склонни да вярват, че Обама ще вземе правилните решения за страната. Нещо забележително - 72 на сто са "доста" или "твърде" уверени, че икономическата програма на новия президент, каквато и да се окаже, ще тласне напред икономиката на САЩ, добавя "Вашингтон пост".

В момента САЩ изживяват най-острата си икономическа криза от Голямата депресия насам и водят война на два фронта. Очаква се, щом встъпи в длъжност, Обама да призове страната към нова култура на отговорност, пише "Уолстрийт джърнъл".

Негови помощници твърдят, че сред първите му стъпки ще е да нареди на своя екип по националната сигурност да подготви изтеглянето на американските сили от Ирак до 16 месеца - едно от основните му обещания по време на двегодишната предизборна кампания, добавя вестникът.

Според "Ню Йорк таймс" обаче Обама знае, че също като Джордж Буш ще бъде "президент на войната" и че в тази област ще има най-голяма приемственост между него и предишния държавен глава на САЩ. Какво ще стане с надеждите да бъде сложен край на "войната между цивилизациите", лансирана от Джордж Буш? - пита се френският "Юманите", цитиран от Франс прес. Патриотизмът е втъкан в плътта и духа на Обама, но бъдещият държавен глава на САЩ е на хиляди мили от ограничения и невеж партиотизъм на предходния екип, коментира парижкият "Либерасион".
Патриотизмът на Обама
netinfo

Според повечето гласоподаватели във водещи европейски страни - Великобритания, Франция, Италия и Германия, техните правителства трябва да отхвърлят евентуалните искания на бъдещия президент на САЩ да изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това сочи допитване, чиито данни цитира лондонският "Файненшъл таймс", предаде междувременно Ройтерс.

Толкова много надежди не е имало от времето на Джон Фицджералд Кенеди. Дошъл е моментът светът да изкове нов ред или да отстъпи назад към хаоса, пише в британския "Индипендънт" Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ.

Наблюдател на лондонския "Таймс" призовава всички хора по света, които се смятат за приятели на демокрацията или просто искат по-добър живот за идните поколения, да се запитат "не какво може да направи Обама за нас, а какво можем да направим ние за Обама". След днешната тържествена церемония отговорността ще бъде поделена между всички, които могат да направят необходимото, изтъкда авторът на "Таймс".