/ Gulliver/Getty Images
Изстреляна към звездите, като портрет на човечеството: наръчник за извънземните за по-добро разбиране на живота на Земята и нейната прекрасна и богата култура на доминиращия я вид, Златната плоча на НАСА може и да ги обърка.
 

Gulliver/Getty Images


Според изследователи Златната плоча, изстреляна от НАСА през 1977 г., може да достави тотално различно съобщение на всички извънземни, които се сблъскат с космическата задача. Вместо мирни и интелигентни същества, каквито Американската космическа агенция се опитваше да ни обрисува, хората са представени като вид, който обича да спори, говори безсмислено и вижда красотата в цветя, които издават звуци като моторни резачки, съобщават от "Гардиън".
 

Потенциалът на двете копия на Златната плоча на борда на корабите "Войаджър 1" и "Войаджър 2" да объркат извънземните беше повдигнат днес на среща на Националното космическо общество. Ребека Орчард и Шери Уелс-Дженсен от университет в Охайо отбелязаха, че на плочите има записани 117 снимки, звуци на китове, приветствия на 54 езика, 20 минутно "звуково есе" за живота на Земята, и 90 минутен запис на музика.
 
"Златната плоча е красив артефакт и презентация на това как хората искат да виждат себе си, но трябва да бъде достигната от нещо със сензорните възможности на човека, за да го разбере", каза Орчард и добави: "И ако едно от тези сетива е по-различно или ако изцяло сетивата им са различни, то тогава този запис става доста объркващ".
 

Gulliver/Getty Images


Орчард и Уелс са разгледали целия запис и са обмислили какво извънземни от други цивилизации с различни сетива от нашите могат да разберат от него. "Приветствията могат да се приемат и като спорене", казва Орчард, на език без граматични правила, и това ще е възможно, ако те чуват.
 

На 30-сантиметровата плоча със златно покритие са записан звук от едната страна и изображения на другата, което може да доведе до объркване, вярват изследователите. Ако извънземна цивилизация се опита да напасне звуците с изображенията, то животът на Земята ще изглежда доста странен.
 

Gulliver/Getty Images


Може би най-объркващото ще бъде музиката, която варира от Бах и Стравински през индонезийски Гамелан и българска народна музика. "Аз очевидно не мога да кажа как тези различни традиции могат да бъдат възприети, но определено създават една загадка, пъзел за този, който трябва да ги слуша, без каквато и да е представа за хората и звуците", посочва още Орчард.
 

Каквото и объркване да създадат записите, то със сигурност няма да стане скоро. "Войаджър 1" е на 12 млрд. мили и е предметът направен от човешка ръка, стигнал най-далеч в Космоса. Ще му трябват поне още 40 000 години преди да се приближи до друга звездна система, където може и да не намери живот.
БГНЕС