Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите лесен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.

На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, ама наистина много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

козунак
iStock/Getty Images

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак.

За тестото ви е нужно:

enlightened1 кг бяла брашно;
enlightened6 яйца,
enlightened250 гр. свинска мас;
enlightened250 гр. олио;
enlightenedзадължително се слага и есенция или лимонова кора.


И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта, пета – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

козунак
Thinkstock/Getty Images

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Да ви е сладко!

козунак
ThinkStock/Getty Images


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Dariknews.bg