/ ThinkStock/Getty Images
Учени изследваха повече от 7000 вида растения по света и установиха, че размерът на листата им зависи не толкова от наличната вода, колкото от риска от замръзване през нощта, съобщи Би Би Си.
 
Досега специалистите мислеха, че размерът на листата на растенията се определя от баланса между наличната вода и риска от прегряване. Според учените от университета "Маккуори" той зависи по-скоро от отношението между риска на прегряване и риска от замръзване.
 
Преброиха дървесните видове на Земята

Размерът на листата на растенията варира от 1 кв. мм до 1 кв м. Големите листа преобладават в тропическата джунгла, а малките - в пустините и на големи височини.
 
Смелата наука: Растителни листа сами произвеждат лекарства

Учените свързаха наличната вода и температурата с размера на листата още преди десетилетия, като за решаващ фактор посочиха риска от прегряване. Според австралийските специалисти това важи само в някои райони по света. На повечето места определящ е рискът от замръзване през нощта, а не прегряването през деня.
 
Липсата на достатъчно широколистни гори причинява температурни аномалии, твърди учен

Изследването насочва как растенията могат да се адаптират към глобалното затопляне. Фотосинтезата е най-важният процес за тях, с който те произвеждат глюкоза и кислород от въглероден двуокис и слънчева светлина. Температурата, концентрацията на въглеродния двуокис и силата на светлината са факторите, от които зависи тя.
 
Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения

"Като изучим по-добре фотосинтезата и ролята на размера на листата за нея, ще успеем по-добре да прогнозираме как различната растителност ще се измести и доколко отделните видове ще са устойчиви в новите климатични условия в бъдещето" - каза Иън Райт.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".