/ Gulliver/Getty Images
В ситуация на стрес и неизвестност хората имат нужда от нещо уверено, спокойно и интимно
В ситуация на стрес и неизвестност хората имат нужда от нещо уверено, спокойно и интимно, затова изкупуват тоалетната хартия, смята израелският социален клиничен служител Влад Роднянский.
 

Психология на страха: какво ни кара да се презапасяваме?

През последните дни в много държави заради пандемията от коронавирус се появи засилено търсене и презапасяване със стоки от първа необходимост, включително средства за хигиена, дезинфекция, тоалетна хартия и дълготрайни продукти. Според Роднянский, за това има няколко обяснения.
 

На първо място става въпрос за реакция при тревога и напрежение като у първобитния човек – да се бяга. Стомахът му се свива, съответно той трябва да се освободи от всичко излишно, за да може или да избяга, или да се бие. Това е първична реакция, смята експертът.

В Австралия отпечатват вестник с допълнителни страници с... тоалетна хартия (ВИДЕО)

От друга страна, за голяма част от хората тоалетната е удобно, спокойно уютно и интимно място, което е много важно за тях. При ситуация на стрес и неизвестност хората се нуждаят от нещо спокойно, познато и интимно, а за тях това е тоалетната и тоалетната хартия.
 

Според Роднянский, възникващият дефицит е свързан не само с тоалетната хартия, но с желанието да се направи нещо. А това е свързано с набавянето на любими стоки, включително и тоалетна хартия.
 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС