/ iStock/Getty Images
Американският стилист и гримьор Рику Кампу, който работи с Гуинет Полтроу, Мег Райън и Синди Крауфорд, сподели тайните, които правят жените над 40 да изглеждат по-млади. За това пише „Дейли Мейл“.

грим
ThinkStock/Getty Images

След 40 години бръчките стават по-забележими и кожата губи своята еластичност. Освен това жените често започват да страдат от хиперпигментация - тъмни петна по лицето и тялото.

Кампу съветва да се промени подходът към грима, за да се направи лицето по-младо: той предлага извиване на миглите с подходящия за това уред и едва след това нанасяне на спирала, както и да се използват кафяви нюанси сенки за очи.

грим
iStock/Getty Images

Също така, гримьорът съветва да не се използват блестящи сенки за очи или блясък на устните, матовите червила също трябва да се избягват. Балсамът за устни не трябва да се пренебрегва.

За грим е по-добре да използвате кремообразен руж - той изглежда по-естествено на кожата и я прави опъната. Според него веждите не трябва да се правят твърде плътни.

грим
iStock/Getty Images

Кампу също така предлага да се промени храненето чрез добавяне на витамини А, С, В5, D, Е и К. Те се съдържат най-вече в яйцата, зеленчуците, говеждото, млечните продукти, рибата, авокадото, лимоните и ядките. Витамините играят огромна роля за здравето на кожата и костите, казва той, като напомня да се избягва слънцето от 10 до 16 часа и да се използва слънцезащитен крем всеки ден, за да се предотвратят бръчките.

Освен това за жените над 40 години масажът на лицето е особено важен - той засилва кръвообращението и притока на кислород към лицевите мускули и прави лицето по-свежо.

жена
iStock/Getty Images

БГНЕС