/ iStock/Getty Images
През 2020 г. много служители, свикнали да работят в офис, бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Ето защо днес въпросът е изключително актуален: реално ли е да растете в кариерата, докато работите от вкъщи? Експерти споделят в проучване на „Мари Клер“ какви грешки не трябва да се допускат в комуникацията с ръководството и как да изградим правилната работна стратегия, която ще ви помогне да получите повишение с дистанционна работа.

Самоизолацията в продължение на няколко месеца позволи на служителите в офиса да оценят предимствата на дистанционната работа. Някои специалисти толкова харесаха този формат на заетост, че решиха да не бързат да се връщат обратно в офиса, а да разгледат възможността за пълноценна дистанционна работа. Проучване, проведено през април 2020 г., показа, че 42% от служителите в Русия не са против да прибягват до дистанционна работа поне от време на време, а някои от тях биха искали да работят така непрекъснато.

Основната грижа, която все още отблъсква мнозина от разговорите с ръководството е дали кариерните перспективите в дистанционното управление ще пострадат. Ръководителите са склонни да мислят, че домашната атмосфера отпуска и отвлича вниманието на служителя от работата - това в крайна сметка води до по-нискокачествени задачи в сравнение с това, когато служителят е буквално в полезрението на ръководството. Следователно, на първо място, вие сте изправени пред задачата да развенчаете този мит и след това да проявите инициатива за изпълнение на нови задачи и желание да поемете допълнителна отговорност.

Дистанционна работа офис вкъщи
iStock/Getty Images

Людмила Кислова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в KFC Русия и ОНД, обясни за грешките, които могат да се превърнат в пречка за постигането на желаното повишение при дистанционна работна среда:

Грешка 1 - Решавам всички въпроси по имейл, не обичам да се обаждам, но ми е неудобно да включа видеокамерата

Когато работите дистанционно, обсъждането на основните проблеми и задачи се осъществява чрез имейл и работни чатове в онлайн мрежи и платформи. Цифровите канали помагат бързо да отговорите на всякакви въпроси, но правят комуникацията ви с колеги безлична. Ето защо е важно да приложите в комуникацията онези инструменти, които ще напомнят на ръководството и колегите ви като жив човек чрез външния ви вид, речта, емоциите и реакциите ви.

Използвайте видео и телефонни обаждания, когато е възможно. За да поддържате себе си и колегите си в добра форма, предлагайте видео разговори сутрин. Изящният ви външен вид ще даде на мениджъра да разбере, че сте готови да работите и с помощта на мимики и интонации ще демонстрирате боен дух. Ако подобно „радикално“ предложение не намери отговор, тогава обсъждайте възможността за обаждания ежеседмично. С тяхна помощ ще представите своите постижения и нови идеи, както и ще установите лична комуникация с мениджъра.

работа вкъщи
iStock/Getty Images

Грешка 2 - Ако забавя задачата, всичко е наред. Ще го изпратя, когато мога

В дистанционен режим става по-лесно да се разбере кой от служителите е наистина зает и кой само имитира забързана дейност. Следователно навременното и точно изпълнение на задълженията винаги трябва да остане ваш приоритет.

Първото нещо, което ще трябва да направите, е да се докажете като дисциплиниран професионалист, който не се нуждае от външен контрол. Това може да звучи несправедливо, но мнозина смятат, че телекомуникациите са по-малко ефективни по подразбиране.

Проучване на Gartner от март 2020 г. установи, че 76% от служителите, работещи дистанционно не са сигурни в своята производителност, въпреки успешните минали задачи и резултати. Когато работите от вкъщи, трябва да бъдете два пъти по-внимателни при управлението на времето си, защото изкушението да бъдете разсеяни от домашните си задължения или любимото си телевизионно предаване или сериал е наистина страхотно.

работа вкъщи
iStock/Getty Images

Грешка 3 - Ако шефът смята, че се справям добре и мога да постигна повече, той сам ще предложи нова позиция

Не забравяйте, че активните служители често постигат повече от по-опитните си, но мълчаливи колеги, така че ръстът в кариерата зависи много от вашата собствена инициатива. Ако смятате, че сте готови за повишение, не чакайте да ви бъде предложено - уведомете мениджъра си за вашите намерения. Дори да получите отказ, поне ще декларирате своите желания и амбиции.

Също така в редица големи компании има практика за разработване на индивидуални планове за кариера или кариерни атласи, показващи евентуалните възможности за кариера на служител. Консултирайте се с колегите от отдела за човешки ресурси какво трябва да се направи, за да се премине към следващото ниво - какви компетенции трябва да се развият и какви обучения или програми за развитие да се овладеят.

Обърнете внимание на още една също толкова важна точка - подходящият момент, за да обсъдите промоцията си. Ако компанията се справя добре и позицията й на пазара е стабилна, тогава не се колебайте да поискате време, за да разговаряте с вас. Ако компанията преживява криза или намаляване на разходите, тогава може би си струва да отложите дискусията до по-добри времена.

работа вкъщи
iStock/Getty Images

Грешка 4 - Моят мениджър вече е наясно какво мога и какво правя добре

Ако скромността ви пречи да говорите за вашия напредък и постижения, тогава има голям шанс да бъдете повишен едва след няколко години, дори ако сега си вършите добре работата. Доста често резултатите от вашата работа трябва да бъдат представени в правилната светлина на вашето ръководство, така че вземете за правило да споделяте постиженията си с шефа си веднъж седмично по време на разговора или в писмена форма.

Опишете накратко задачите, изпълнени през седмицата, отбележете напредъка по ключови проекти или обърнете внимание на области, които изискват неговото / нейното внимание. Наблегнете на въздействието на предложените от вас промени в проекта върху бизнеса - това ще помогне на шефа да осъзнае вашите заслуги в цялата компания.

работа дом офис
/ iStock/Getty Images

Грешка 5 - Нямам време да уча и защо - и така има достатъчно задачи

Във връзка с масовия превод на офис служители към дистанционна работа в контекста на пандемията, много компании прехвърлиха своите инициативи в онлайн формат. Стана възможно да участвате в уебинари, обучения и образователни програми, без да посещавате офиса. Помислете какви умения и компетенции трябва да „изпомпвате“ за желаната позиция - и планирайте съответните класове във вашия календар.
БГНЕС