Влюбването трае три години
Влюбването трае три години / netinfo

Физиологически заложено е, че влюбването може да продължи три години, след което прекъсва. Тази теза поддържа в новата си книга „Невярна любов“ известният италиански сексолог и психолог Вили Пазини.

Той аргументира тезата си с биологическия факт, че хормонът на влюбването - dopamina - трае само три години, след което бива заместен от хормона на нежността - ossitocina. В тази фаза, при липсата на страст и влюбване, мъжът или жената може да изневерят на партньора си. Според Пазини причините за това могат да бъдат различни - защото единият от двамата е влюбен в друг човек или пък защото не се задоволява вече с любовта на партньора си, но същевременно иска непрекъснато да бъде влюбен.

Съществува и т.нар. модел Мадам Бовари, който се изразява в непрекъснато бягство от скуката. Според Пазини изневярата в двойката може да бъде и с цел секс, тъй като единият от партньорите иска повече секс от този, на който се радва вътре в двойката. Друг все по-чест феномен пък е изневярата с човек от същия пол, която носи на извършващия я чувството на еротика. Пазини дава в книгата си и рецепта за удължаване на тригодишния период на влюбване, посочва ПронтоСофия. Това, според него, може да стане чрез вътрешносемейно прелъстяване. Той го илюстрира с два примера. В една американска двойка например жената насочва прелъстителните си способности навън от двойката.

През цялата седмица тя се разхожда по домашни дрехи и ролки на главата си вкъщи, а в петък вечер се разкрасява за вечеря навън. В една двойка от Саудитска Арабия пък жената се облича непрекъснато секси вкъщи, а когато излиза навън, се забулва. Според Пазини печели вторият тип прелъстяване. Вили Пазини говори в книгата си и за новата тенденция на поли-любовта, или за изпитването на любовни чувства едновременно към двама души. Според него причина за това е, че все повече хора изпитват нужда както от нежност, така и от еротика, а двете неща не могат да бъдат дадени от един и същи човек.

Човек не се задоволява, иска да обича и да изживява в пълна степен чувствата си и затова търси и друг партньор. В същото време обаче иска да има сигурност. Теорията на поли-любовта влиза в конфликт с ревността. Тя също може да се превърне в нов стимул за чувствата между двама души. Любовниците, които са се разделили и имат вече нови връзки, се оказват още по-здраво свързани отпреди заради силата на ревността, която започват да изпитват един към друг, смята Пазини.