Виктор Чучков-син за ТИЛТ, Оскарите и 18% сиво
Виктор Чучков-син за ТИЛТ, Оскарите и 18% сиво / снимки: tilt.bg
Виктор Чучков-син за ТИЛТ, Оскарите и 18% сиво
50956
Виктор Чучков-син за ТИЛТ, Оскарите и 18% сиво
  • Виктор Чучков-син за ТИЛТ, Оскарите и 18% сиво

Макар "ТИЛТ" да е български филм от преди година, той все още пътува по фестивали и продължава да печели награди. Поредното отличие е за режисьора му Виктор Чучков-син и е от Международния фестивал за независимо кино в Калифорния. На него "ТИЛТ" се състезава в общо шест категории, сред които и тази за най-добър филм. И още: Радина Кърджилова и Явор Бахаров бяха номинирани за ролите си на Беки и Сташ, Рали Ралчев имаше номинация за операторско майсторство, а Виктор Чучков - за музика.

В интервю за Дарик награденият режисьор на "ТИЛТ" разказа, че Международният фестивал за независимо кино в Калифорния е с 14-годишна история и е един от най-успешните в американския щат. За да получи отличието той е преборил своя колега Филип Фалардьо, чийто филм "Господин Лазар" беше номиниран за Оскар за най-добра чуждоезична продукция.

На "ТИЛТ" му предстои да участва и в още фестивали. Виктор Чучков-син обясни: "В последно време фестивалният живот на "ТИЛТ" доста му потръгна, а досега фестивалите, на които е бил, станаха повече от 30. Предстоят още няколко в САЩ - един от тях мисля, че се казва "Бевърли Хилс" и е в Лос Анджелис. След това отива в Кливланд - събитието там, доколкото знам, се посещава всяка година от около 80 000 души, тоест, доста е мащабно. После следват Феникс (Аризона) и Атланта".

Виктор Чучковсин за ТИЛТ Оскарите и 18 сиво
netinfo

Към успехите на "ТИЛТ" броим и факта, че той беше българското предложение за Оскар за чуждоезичен филм, макар да не влезе в шортлистата на Американската киноакадемия с девет заглавия, и да не попадна сред номинираните пет. Как е приел това режисьорът Виктор Чучков? Като нещо нормално или като нещо разочароващо? Отговорът му: "Мисля, че всеки, който е получил шанса страната му да го излъчи като предложение, по някакъв начин вече е щастлив. От друга гледна точка всеки се надява тайно на номинация, защото това са си Оскарите, а не са нещо случайно. Не бих казал, че съм го приел с разочарование, по-скоро съм реалист. Конкуренцията наистина беше голяма. Всъщност тя всяка година е такава, защото това са между 60 и 65 държави, които се състезават да влязат във въпросната шортлиста с девет места. Така че принципно, разбирате, шансът не е много голям".

Виктор Чучков-син отговаря и на въпроса има ли някакво послание в решението на Американската киноакадемия да даде пет Оскара на черно-белия ням филм "Артистът": "Принципно и за иранския филм, който взе Оскар за чуждоезична продукция, и който все още не съм гледал, може да се мисли, че е бил награден, защото САЩ искат да кажат нещо. Особено с това напрежение в момента между Иран и тях. Но трябва да се знае, че след определянето на номинациите, самият Оскар се присъжда от Академията и това са хиляди хора, които гледат и гласуват. Това не са просто група хора, които се наговарят и си казват: Чакай сега да дадем на този филм, че да кажем и ние нещо. Но специално за френския филм, не знам. Може би намират нещо, което едни французи, снимали този филм в Холивуд, им казват. Може би ги връщат години назад, може би им показват нещо, което те са харесали. Но не съм сигурен, че има някакъв подтекст".

Виктор Чучковсин за ТИЛТ Оскарите и 18 сиво
netinfo


По романа на Захари Карабашлиев "18% сиво" ще е следващият голям филм на братята Чучкови. Виктор ще е режисьор, а Борислав - продуцент. Пред Дарик режисьорът каза: "По принцип режисьорът и продуцентът често наблягат на един проект, това за нас е "18% сиво", но винаги се опитват паралелно да гледат и в бъдещето и да задвижат и други сценарии, които биха се реализирали. Правенето на един филм отнема много време. И сценарият, и финансирането, и снимането, и постпродукцията, и дистрибуцията - това са години труд и е хубаво човек да мисли едновременно какво друго би направил след две, три или пет години. Концентрацията ни в момента е над "18% сиво", но все още сме на ниво работа върху сценария. Паралелно с това брат ми Борко, който е и продуцент, го представя в различни държави, на различни копродуценти, за да се опитаме по-бързо да намерим финансиране".