/ iStock/Getty Images
Птица "без късмет", опитваща се да стигне до дома си в Нова Зеландия, е била принудена да се върне обратно по миграционния си маршрут в Аляска, където е кацнала след 57-часов непрекъснат полет, предаде ДПА, позовавайки се на новозеландската Служба за опазване на природата.

Тридесет и три часа след като е потеглил от Аляска, възрастният екземпляр от вида крайбрежен бекас се е сблъскал със силни ветрове, които са го принудили да се върне обратно, съобщава Фил Батли, професор по зоология от университета "Маси".

"Две хиляди километра след началото на полета той е бил принуден да обърне назад. Това разстояние на нас ни се струва огромно, но за бекас не е толкова голямо", казва Батли.

Зоологът допълва, че е необичайно за бекас да направи обратен завой по време на миграция. "През годините сме проследили около 70 птици, които са тръгвали от Аляска. Това е първият случай, когато бекас се връща обратно заради силни ветрове", казва той.

Други птици, които са потеглили от Аляска по същото време, са успели да стигнат до Нова Зеландия.

Батли споделя още, че е интересно какво прави птицата сега - колко дълго ще почива и дали ще успее да измине целия път до Нова Зеландия. "Той все още има време. Няма да е изразходвал цялата си енергия. Той просто е осъзнал, че се е сблъскал със силни ветрове и че това не е добър старт за 10-дневен полет, и се е върнал обратно", казва Фил Батли.

Миналата година птицата също се е сблъскала със силни ветрове и е спряла в Нова Каледония за месец. "Ако в две поредни години ти се случва подобно нещо, определено говорим за липса на късмет", отбелязва Батли.

Миграционният полет на бекасите, които изминават 11 000 километра без прекъсване, е един от най-дългите в птичия свят.
БТА