Моуриньо и Венгер определено не се обичат
Моуриньо и Венгер определено не се обичат / getty images
70-годишният футболен пенсионер Арсен Венгер си спомни за тормоза в детската градина заради нова закачка от най-упорития му дразнител Жозе Моуриньо, който вгорчаваше живота му – и на терена, и извън него, във Висшата лига.
И сега Специалния не пропусна да вземе на подбив дипломирания френски икономист и инженер за футболните му провали срещу него начело на Арсенал.


Повод стана автобиография на Венгер озаглавена „Моят живот в червено-бяло“ (цветовете на двата основни клуба в кариерата му на треньор Монако и Арсенал). Запитан от журналист защо не е споменат в книгата на Венгер, въпреки че имат 19 мача един срещу друг, Жозе отвърна в типичния си стил: „Защото никога не ме е побеждавал! Няма да пишете глава за 12 или 14 мача без нито една победа в тях, така че защо да говори за мен в своята книга? Книгата е нещо, което да те направи щастлив, да те направи горд, така че аз чудесно разбирам положението“.

И Тиери Анри направи неприятно признание за Венгер

Голата статистика сочи, че в 19 мача между двамата, Венгер няма победа в 17 от тях, и е с актив от само 2 победи, срещу 10 загуби (7 мача са равни).

Снощи пред френската телевизия Canal+ бившият мениджър на Арсенал отново изплака срещу Специалния за поредната му закачка: „С него провокациите са постоянни – аз се чувствам сякаш съм в детската градина, но това е част от неговата личност“.

Португалецът наистина влезе под кожата на наперения французин още с пристигането си във Висшата лига през 2005 г. Когато бе начело на Челси в началния си период Моуриньо обяви Венгер за болен „воайор“ заради постоянното му мрънкане, а също и за „специалист по провалите“, като тези определения останаха като най-точната характеристика за края на кариерата му на треньор.

„Венгер има истински проблем с нас (Челси) и мисля, че това вие в Англия го наричате воайор“, бе един от бисерите на Жозе. “Това е някой, който обича да гледа другите хора. Има някои типове, когато са вкъщи, имат от тези големи телескопи, за да гледат в домовете на другите хора какво става там. Венгер трябва да е един от тях – това е болест“.

За провалите на Венгер с Арсенал (след идването на Специалния в Англия през 2005 г. французинът не е печелил нито една титла до уволнението му през 2018 г.) цапнатият в устата португалец заключи: „Той (Венгер) е специалист по провалите. Аз не съм, може би не съм привикнал с провала. А реалността е, че той е специалистът, защото 8 г. без спечелен трофей (в крайна сметка станаха 10 г. "суша" за Венгер между 2004 и 2014 г.), това си е провал. Ако аз направя това в Челси – 8 г., напускам Лондон и никога не се връщам повече!“