Голмайсторът на всички времена на Арсенал Тиери Анри призна, че едва след трансфера му от Лондон в Барселона е започнал да се развива тактически при новия си треньор Пеп Гуардиола. Това говори доста зле за Арсен Венгер, под чието ръководство Тити игра цели 8 години в английския клуб - между 1999 и 2007 г. Преди това именно Венгер наложи Анри в първия отбор на Монако през 1994 г.

Кансело за Гуардиола: Най-добрият е

"Обичам футбола, привърженик съм на Арсенал и обичам Арсенал, но за мен състезателният елемент е над всичко“, обясни защо си е тръгнал от любимия клуб Анри. "Това ме тласка напред, това ме прави по-силен, това ме стимулира.

Мислех, че разбирам футбола, но когато дойдох в Барселона ме разпрограмираха и ме програмираха отново.

И това не означава, че не обичам Арсенал или че не съм привърженик на Арсенал, или че сърцето ми няма да е винаги тук. Но в Барселона беше толкова специално. Арсен (Венгер) активира мозъка ми и всеки ден опитваше да ми задава правилните въпроси. А след това Пеп Гуардиола активира мозъка ми тактически“, обясни Анри в интервю за страницата на Шампионската лига.

Подобно изказване направи преди години друг (дотогава) любимец на Венгер в Арсенал – Сеск Фабрегас, който след 8 сезона при "артилеристите“ през 2011 г. се завърна в родната Барселона. В интервю за каталунските медии тогава полузащитникът призна, че едва при Пеп Гуардиола е разбрал, че във футбола има и тактически тренировки. Според запознати злопаметният и горделив Венгер трудно преглътнал изказването на Сеск, като през 2014 г. французинът се противопостави на връщането му от Барса в Арсенал, въпреки че "артилеристите" по договор имаха право първи да вземат Фабрегас от Барса. 

Затова халфът отиде в Челси, за огромно съжаление на публиката на Арсенал, като със синия екип спечели двете си шампионски титли във Висшата лига.